Császármorzsa (Kaiserschmarren)
Havas DóraAz osztrák császármorzsa, ami leginkább egy feldarabolt, jól lepirított palacsintához hasonlít, ideális gyorsétel – kevés alapanyagból és hamar elkészül, emellett abszolút közönségkedvenc. Egy laktató leves mellé tökéletes ebéd. Ezt az adagot két serpenyőben érdemes sütni, hogy gyorsabban elkészüljön.
Hozzávalók 4 adaghoz:
5 dkg mazsola
1 dl rum
25 dkg liszt
5 dl tej
8 tojás, szétválasztva
50 g porcukor
3 dkg vaj
A szilvabefőtthöz:
1 üveg szilvabefőtt, a levével
1 dl rum vagy konyak
Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk a rumba.
A lisztet egy tálba tesszük a tejjel és a tojássárgájákkal. Adunk hozzá egy kevés sót, és sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, és összeforgatjuk a kikevert palacsintatésztával.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráöntjük a smarnitésztát, és az alját aranybarnára sütjük. Közben megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával. Amikor megsült, óvatosan megfordítjuk, lepirítjuk, és falatnyi darabokra vagdaljuk.
Közben a befőttet a levével együtt egy nagyobb lábasba öntjük, és addig forraljuk, amíg szirupos lesz, és a leve teljesen elfő. Ekkor hozzáöntjük a rumot, és ezt is a felére forraljuk. A forró császármorzsát porcukorral megszórva és a befőttel tálaljuk.