Császármorzsa (Kaiserschmarren)

Az osztrák császármorzsa, ami leginkább egy feldarabolt, jól lepirított palacsintához hasonlít, ideális gyorsétel – kevés alapanyagból és hamar elkészül, emellett abszolút közönségkedvenc. Egy laktató leves mellé tökéletes ebéd. Ezt az adagot két serpenyőben érdemes sütni, hogy gyorsabban elkészüljön.

Hozzávalók 4 adaghoz:

5 dkg mazsola
1 dl rum
25 dkg liszt
5 dl tej
8 tojás, szétválasztva
50 g porcukor
3 dkg vaj

A szilvabefőtthöz:
1 üveg szilvabefőtt, a levével
1 dl rum vagy konyak

Elkészítés:

A mazsolát beáztatjuk a rumba.

A lisztet egy tálba tesszük a tejjel és a tojássárgájákkal. Adunk hozzá egy kevés sót, és sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, és összeforgatjuk a kikevert palacsintatésztával.

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráöntjük a smarnitésztát, és az alját aranybarnára sütjük. Közben megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával. Amikor megsült, óvatosan megfordítjuk, lepirítjuk, és falatnyi darabokra vagdaljuk.

Közben a befőttet a levével együtt egy nagyobb lábasba öntjük, és addig forraljuk, amíg szirupos lesz, és a leve teljesen elfő. Ekkor hozzáöntjük a rumot, és ezt is a felére forraljuk. A forró császármorzsát porcukorral megszórva és a befőttel tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -