Paradicsomos – gyümölcsös marharagu csicseriborsóval
Péter AnnaMinden hús közül a kedvencem a marha, pörköltnek, bográcsban, társaságban. Most ez nem pörkölt, hanem egy édes-illatos őszi egytálétel, amelyet kecskéből is el lehet készíteni.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg csicseriborsó
4 evőkanál olaj
1 kg marhahús, gyufásdoboznyi darabokra vágva (kecskéből is elkészíthető)
1 fej vöröshagyma, finomra vágva
1 kg édes paradicsom, meghámozva és félbevágva
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt szilva, kimagozva
2 db ujjnyi nagyságú fahéj
1 evőkanál édes fűszerpaprika
2 szem szegfűszeg
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Egy nagy serpenyőben az olajat felhevítjük és több adagban aranybarnára pirítjuk a sóval és borssal fűszerezett húst, kiszedjük a serpenyőből.
A visszamaradt olajon aranybarnára pirítjuk a hagymát. Visszaszórjuk a húst, paradicsomot, mazsolát, aszaltszilvát, a lecsöpögtetett csicseriborsót.
Fűszerezzük a fahéjjal, paprikával, szegfűszeggel és sóval. Alacsony lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a hús megpuhul, a csicseriborsó pedig elkészül. Kenyérrel tálaljuk.
Tipp:
A paradicsomot úgy lehet meghámozni, hogy lobogó forró vízbe mártjuk 1 percre, utána könnyen le lehet húzni a héját.