Még mindig zab. Csak azért, mert szerintem érdemes ráébredni, hogy az első zabkása-kísérleteket sok izgalmas reggeli követi. Az első mindig szörnyű, nem? Jó esetben odaég, beleragad a lábasba, rosszabb esetben egy szürke, nyúlós, ízetlen massza lesz a zabpehelyből, amit semmi kedvünk elfogyasztani. Pedig az egyik legjobb reggeli alapanyag, nem árt tudni vele bánni.

Nekem jó ideje a “másnapos zabkása” a kedvencem, ugyanis semmi esélye beleragadni a lábasba, nem is kerül bele. Sőt, főzni se kell. És gyerekek is fogyaszthatják, a másnaposság szigorúan a zabkása állapotára vonatkozik

– a lényege, hogy éjszakára tejbe áztatjuk a zabpelyhet és reggel megesszük.

Ez persze csak az alap, és bár ízesítés és tövábbi pimpelés nékül is abszolút fogyasztható, az alapnál mindig van tovább.

 

Éjszaka a tejet magába szívja a zabpehely és teljesen megpuhul. Fontos, hogy ez a kása hideg marad, ami nekem reggelente kifejezetten jól esik, úgy érzem, így több erőt kapok, felfrissülök és nem az az első gondolatom, hogy tele hassal visszabújjak az ágyba. A másnapos zabkása után jöhet a világmegváltás!

A tejes alapot én nem szoktam ízesíteni, inkább a felső réteggel kreatívkodok. Ez annyira egyszerű, hogy akár reggel mindenki a saját maga toppingját elkészítheti, még akkor is, ha a mindeki óvodás korú gyerekekre is vonatkozik.

Az arányok: egy személynek 50 g zabpelyhet 1/2 dl tejjel öntök fel, ez inkább egy felnőtt adag, gyerekeknek elég 30 g zab is.

 

Példának íme a három kedvenc toppingunk, de őszintén kiváncsi vagyok a tieitekre:

  1. Juharszirup, görög joghurt, almakockák és dió, esetenként egészen kevés őrölt fahéj.
  2. Citromos vaníliás krémtúró (2 ek túró!1/2 ek tejföl), szeder, nektarin.
  3. Mogyoróvaj, datolya, körte, erre magamnak egy kevés mozsárban összetört kávét is szoktam szórni.

 

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkVIDEÓ: Málnás zabszelet
Következő cikkA sokoldalú tortilla
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

1 HOZZÁSZÓLÁS