Meggyes pitetekercs

A meggyes pite egy rendkívül ötletes és nagyon egyszerű változata következik. Nem kell hozzá szinte semmi, csak gyümölcs és leveles tészta, amelyet készen is megvehetünk. Néha a legegyszerűbb dolgokból lesznek az örök kedvencek, nem igaz?

A töltelékhez:

kb. 30 dkg magozott meggy

½ tk őrölt fahéj

¼ tk őrölt szerecsendió

2 tk porcukor

A tésztához:

1 csomag leveles tészta ( 27,5 dkg)

1+1 ek cukor

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Egy piteformát kivajazunk és kilisztezünk. A meggyet a porcukorral és a fűszerekkel összeforgatjuk, és félretesszük.

A leveles tésztát megszurkáljuk, és hosszában 4 egyforma, 6 cm széles csíkra vágjuk. A meggyeket sorban a tésztacsíkokra helyezzük, és betakarjuk a tésztával úgy, hogy meggyel töltött tésztahengereket kapjunk. Ezeket a piteforma közepéből kiindulva elkezdjük a formában feltekerni, mindig ott folytatva a következő töltött tésztával, ahol az előző véget ért.

Amikor a formát teljesen megtöltöttük, a tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és megszórjuk egy újabb evőkanál cukorral. 190 fokra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletekre vágva fogyasztjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -