Milyen a jól felszerelt kamra? Legyél felkészült, gazdálkodj okosan!

Az okosan felszerelt éléskamra félsiker a főzésben, ám olyan helyzetben, amilyenben most találjuk magunkat az egyelőre önkéntes karantén bevezetésével, szinte életmentő is. A következő hetekben kiemelt jelentősége lesz annak, hogy minél kevesebbet hagyjuk el az otthonunkat, ezért fontos, hogy felkészülten álljunk a feladat előtt. Kezdjük azzal, hogy okosan töltjük fel az éléskamrát.

A Lila füge szerkesztői ezeket a szempontokat tartják szem előtt – és az alábbi hozzávalókat ajánljuk:

Ecet és olaj

Ezekből lehetőleg többféle legyen otthon. Az extraszűz olívaolajat salátákhoz, az egyéb növényi olajokat sütéshez, főzéshez használd. Ha szereted az ázsiai ételeket, legyen szezámolajod is.

Ecetből jó, ha van erősebb és lágyabb ízű is, például balzsamecet vagy fehérborecet is.

Fűszerek

A fűszerek adják a konyha és az ételek lelkét. Mindenképp nézd át a fűszeresfiókot és a polcot, bizonyosodj meg róla, hogy nincs hiány sóból, borsból és a kedvenc fűszereidből.

Cukor és egyéb édesítők

Kristálycukor (fehér és finomítatlan barna) és porcukor kelleni fog, ha sütit szeretnétek sütni. Mézet, juharszirupot és egyéb szirupokat is érdemes otthon tartani (és természetesen csak mértékkel fogyasztani).

Száraztészta

A különböző tojásos (pl. csuszatészta) és durumlisztből (olasz tészták) készült száraztészták mellett ázsiai tojásos és rizstésztából akár nagyobb készleteket is érdemes otthon tartani, ezek húznak ki a pácból, ha valamit nagyon gyorsan kell az asztalra varázsolni. Ne feledkezz meg a levestésztáról sem.

Rizs, gabonafélék

Csak rizzsel meg lehetne tölteni egy fél kamraszekrényt, de ha legalább kétféle van otthon, már sokféle ételt el tudsz készíteni. A kerek szemű rizottóhoz, rizspudinghoz, általánosan pedig a hosszú szemű vagy jázminrizs mindenféle körethez jól használható.

A rizsek mellett, ha szereted, legyen otthon kuszkusz, bulgur, hajdina, quinoa.

Konzervek

Adu ászok: paradicsom, bab, csicseriborsó. Kukoricából jobb a fagyasztott, mert az nem tartalmaz hozzáadott cukrot. A halkonzervek is egészségesek és finomak, ha teheted, legyen otthon tonhal- és a szardíniakonzerv is.

Liszt

Ebből már mindenkinek rengeteg van otthon, ne vegyél többet! A viccet félretéve: sima fehér liszt, teljes kiőrlésű és kukoricaliszt alkotják az alapkészletet. A kukoricaliszt különösen a sütésnél tesz jó szolgálatot. Ha szeretnél pizzát vagy kenyeret sütni, vegyél 00-s kenyérlisztet is.

Olajos magvak, aszalt gyümölcsök

Kedvenceink: mandula, dió, török mogyoró, kesudió, szezámmag. Aszalt gyümölcsből: mazsola (kis szemű és aranymazsola), datolya és sárgabarack.

Szószok

Worcestershire, a kedvenc csiliszószod, szójaszósz, halszósz (Ázsia-mániásoknak kötelező), ketchup, mustár, majonéz

Zöldségek, gyümölcsök

A hosszan elálló zöldségeknek és gyümölcsöknek a kamrában a helyük, már csak azért is, mert így több hely marad a hűtőben. Itt tárold a krumplit, a hagymát, a fokhagymát, az almát, a narancsot és egyéb citrusféléket. Sőt még a paradicsomot is tarthatod itt, egy hétig nem lesz baja.

Mindenféle reggelire

Kávé és tea. Ezt talán mondani sem kell, de a gyerekek reggelijére is gondolj: kakaó (elég, ha cukrozatlan kakaó van otthon, azzal sütni is lehet, és a porcukorral összekeverve italnak is tökéletes).
Granola, müzli, zabpehely, kásának való egyéb gabonafélék: köles, hajdina.
Tartós tej és növényi italok.
A reggelik és a sütemények elengedhetetlen alapanyaga a tojás, ebből jó, ha van otthon 2-3 tucat.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -