Paradicsomos fasírt, répasalátával

A fasírt egy klasszikus étel, de olaszosan elkészítve a család egyik kedvenc komfort fogásává válik. Köretként répasalátát készíthetünk, így a napi zöldség bevitelünk is biztosítva van.

Hozzávalók 4 személyre
A fasírthoz:
15 dkg kenyérbél
1 dl tej
25 dkg sertés darált hús
25 dkg marha darált hús
2 ág kakukkfű levelei
1 csipet oregánó
2 ág bazsalikom levele
3 dkg reszelt parmezánsajt
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1 tojás
só és frissen őrölt bors

A paradicsomszószhoz:
1 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
50 dkg paradicsom, felkockázva
só és frissen őrölt bors

A sárgarépasalátához:
50 dkg sárgarépa
1 teáskanál római kömény
csili ízlés szerint
3 evőkanál olaj
30 dkg görög joghurt
1 zöldcitrom leve
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1/2 teáskanál füstölt paprika
1/4 csokor snidling, felaprítva

Elkészítés:

A kenyeret beáztatjuk a tejbe és kicsit állni hagyjuk. A húsokat egy keverőtálba tesszük és fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal, parmezánsajttal, fokhagymával és összekeverjük.

A hagymát apróra felvágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk és az olajon párolni kezdjük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, sót és borsot. Amikor már összeesett a hagyma, beletesszük a paradicsomot és 20-25 perc alatt sűrűre főzzük.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük, egy tepsire sütőpapírt terítünk. A húshoz adunk egy tojást, a kenyeret kinyomkodva és összedolgozzuk alaposan. Ekkor hozzáadjuk a kicsit lehűlt paradicsom 2/3 részét is és ezt is a húsba dolgozzuk. A masszából cipót formálunk a tepsin és beburkoljuk a félretett paradicsommal. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Egy tepsire sütőpapírt terítünk. A répákat vékony karikákra vágjuk és szétterítjük a tepsin. Fűszerezzük sóval, római köménnyel, csilivel és alaposan összeforgatjuk az olajjal. Betesszük sülni a fasírt alatti rácsra. Kb 20-25 percig sütjük, amíg lesznek benne barnára pirult részek. Addig a görög joghurtot egy konyharuhával bélelt szűrőbe pakoljuk és hagyjuk lecsepegni.

Ha kihűlt egy kicsit a sárgarépa egy nagy keverőtálba szedjük. Ráfacsarjuk a zöldcitrom levét, belekeverjük a fokhagymát és a joghurtot. Tálaláshoz megszórjuk füstölt paprikával és snidlinggel és a fasírttal kínáljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -