Patika helyett a saját konyhád

Miközben csak úgy ömlenek ránk a probiotikum-reklámok, első körben mégiscsak az a lehető leghasznosabb, ha a patika helyett az élelmiszerek között nézünk körül, melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek az egészséges emésztésben.

A probiotikum lett az új varázsszer: az emésztési zavaroktól az elhízásig, az allergiától a depresszióig állítólag mindenre hatásos. Tény, hogy a körülbelül 1 kilogrammnyi baktériumból és gombából álló bélflóra egészséges működése rendkívül fontos, és bizonyos esetekben (antibiotikum-kúra, hasmenés) indokolt a helyreállítása, azonban az agyon marketingelt termékek egyrészt nem mindenre jók, másrészt megfelelő étrenddel sokkal természetesebb, hatékonyabb és olcsóbb módon tarthatjuk karban az emésztőrendszerünket. Úgyhogy a gyógyszertár helyett szánjunk rá 20 percet, gondoljuk át, és írjuk össze, milyen más forrásokra támaszkodhatunk. Osszuk el, hogy minden napra jusson valami – aztán együk egészségesre magunkat.

Almaborecet
Az itthon is egyre népszerűbb ciderekből erjesztett ecetek közül sem mindegyik hatékony: keressük a szűretlen, homályosabb változatokat, ezek biztosan jót tesznek az emésztésünkkel.

Kefir
Meggátolja a kólibaktérium szaporodását, emellett a koleszterinszintet is csökkenti, és bizonyos rákos megbetegedések ellen is hasznos védőpajzs. A rendszeres kefirfogyasztás nemcsak az emésztést segíti, de gazdag fehérjeforrás is, emellett sokféle vitamint tartalmaz, a zsírtartalma pedig alacsony.

Savanyú káposzta
Laktobacillus-tartalma teszi alkalmassá a bélrendszer védelmére, emellett pedig tele van vitaminokkal, és vírusölő hatása is bizonyított – nem csoda, hogy régen a téli hónapokban ezzel tartották magukat karban az emberek. Tökéletes immunerősítő. A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk.

Kombucha
A fekete vagy zöld teából, cukorból és élesztőből erjesztett ital segíti a bélflóra működését, gyulladáscsökkentő, és magas antioxidáns-tartalmú, de vigyázat: egyesekénél irritációt okozhat.

Joghurt
A legkézenfekvőbb probiotikum, amiben azonban több a patikában kapható szereknél: magas kalcium-, kálium- és B-vitamin-tartalma, sőt friss kutatások szerint búskomorságra, levertségre is gyógyír. De a lényeg: nagyon finom, és ezerféleképpen felhasználható.

Kimcshi
Az erjesztettkáposzta-alapú (gyakran kínai kelből készítik), sokszor tormát, uborkát, retket, répát is tartalmazó koreai savanyúság (amelyet tejsavas kultúrákkal erjesztenek) első osztályú antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású finomság, sőt: állítólag a világ legegészségesebb étele.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -