Reggeli? Őrület!

Otthonról multitaskoló szabadúszóként megnyertem a családban a reggeli és uzsonna kitüntető feladatát. Minden tiszteletem azoké, akik szólóban nyomják a suliba indulást, uzsonnás dobozzal és tornacuccal fűszerezve. Kulináris stratégia nélkül neki se fogjunk.

Gabonatej és smoothie

Egy iskolanap reggelén könnyen előállhat vészhelyzet – elalvás, morcosság, kedvenc ruhadarab nem találása, hiányzó lecke, suliundor –, ilyenkor apa nagy barátja az életmentő, gondozásmentes, kettő az egyben étel-ital: a gabonatej. Rizs, zab, mandula, kókusz, szója és ezek kombinációi. Instant folyadék és szénhidrát, abból baj nem lehet. Ha időmilliomosok vagyunk, felturbózhatjuk gyümölccsel, mézzel, banánnal, mehet a turmixgépbe és kész is a smoothie. Egy marék cornflakes vagy müzli beleszórva és senki nem marad éhesen. Kulacsban akár magukkal is vihetik.

A reggeli mindenes: kása

Első szabály: a reggeli kötelező, anélkül nem indulunk el. Ez mindent megbonyolít, mert plusz fél óra apának, negyed óra a srácoknak. A kisebbik fiam egyszerű eset, minden reggel zabkását kér és csukott szemmel is belapátolja. 10 perc tejben főzve, kardamommal, szegfűszeggel, egész fahéjjal, a végén egy kis vajjal dúsítva, a tetején méz vagy datolyaszirup (erről a csodaszerről még lesz szó később).

Áfonyaszezonban kipróbáltuk Dóra sült kásáját is – isteni, és ha marad belőle, uzsonnára is csomagolható. A srácok szerint a kása megunhatatlan, de azért cifrázhatjuk néha. Esős reggelen felmelegít például a chai kása. Tej helyett egy rendes indiai tejes teát kotyvasztok előbb fekete teából chai masala fűszerekkel, friss gyömbérrel, és ebben fő aztán a zabpehely. Tömör, sötét pálma- vagy kókuszcukorral az igazi.

Sült zabkása körtével és áfonyával

Nagyobbik fiam képtelen azonnal reggelizni, neki szezonális friss gyümölcsöt vagy kompótot tukmálok müzlivel, joghurttal. Kenyeret, kakaót, kalácsot nálunk szerencsére senki nem kíván reggel.

Uzsi

Apropó, uzsonna! A reggelit összedobni gyerekjáték, de minden nap varázsolni valamit az uzsis dobozba, amit meg is esznek – ez az igazi kihívás! Sajtos-szalámis szendvics? Néha belefér, de azzal is bajlódni kell – kenegetni, csomagolni – és délutánra nem igazán étvágygerjesztő. Elfonnyad benne a sali, a kenyér felszív minden nedvességet. Praktikusabb és finomabb ehelyett kenőkét, krémet dobozolni és külön mellé valamit, amivel mártogatni lehet – és egy kiskanalat persze. Nyerők a zöldségkrémek, a tojáskrém és a humusz, amit csíkokra vágott répával, uborkával, zellerszárral és jóféle kétszersülttel, sós keksszel lehet mártogatni. Még szezonális, meleg napokon hűtő hatású a görög tzatzikire hajazó zöldfűszeres fetás uborkakrém.

Fetás uborka krém

Az a legjobb, hogy az egészet el lehet készíteni előző este, hűtőbe tenni, és ugyanolyan friss lesz majd nagyszünetben.
És végül ne becsüljük le a vacsora maradékából készíthető uzsonnákat. A főtt tészta tonhalas salátává, a tört krumpli pedig felturbózott burgonyakroketté avanzsál másnap reggel.

Szuperkaják

Apa népszerűségének záloga két fantasztikus csodaszer: datolyaszirup és a szezámkrém (avagy tahini). Keleti fűszeresnél kapható mindkettő. A hozzáadott cukor nélkül is édes, sűrű, datolyaszirup tele van vassal és nyomelemekkel, a tahini fehérjével, B-vitaminnal és egészséges zsírsavakkal. Házi receptem szerint a két csodaszert összeturmixolom kevés gabonatejjel és maradék lekvárral egy tetszőleges állagú mártogatóssá. Vigyázzunk, mert a szezámkrém egy kevés folyadéktól előbb erősen sűrűsödik és csak aztán hígul. Nyakon önthetjük vele a tejberizst, de feldobja a túrógombócot is, és kiadós palacsinta töltelék (maradék hajdinakásával dúsítva, de erről a srácoknak egy szót sem!). Legutóbb speclit forgattunk bele darált mákkal és a hűtő mélyén talált isteni szilvalekvárral házasítva. Ilyet csak apa tud, ez már a gourmet kategória!

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -