Reggeli? Őrület!
Varjasi Farkas CsabaOtthonról multitaskoló szabadúszóként megnyertem a családban a reggeli és uzsonna kitüntető feladatát. Minden tiszteletem azoké, akik szólóban nyomják a suliba indulást, uzsonnás dobozzal és tornacuccal fűszerezve. Kulináris stratégia nélkül neki se fogjunk.
Gabonatej és smoothie
Egy iskolanap reggelén könnyen előállhat vészhelyzet – elalvás, morcosság, kedvenc ruhadarab nem találása, hiányzó lecke, suliundor –, ilyenkor apa nagy barátja az életmentő, gondozásmentes, kettő az egyben étel-ital: a gabonatej. Rizs, zab, mandula, kókusz, szója és ezek kombinációi. Instant folyadék és szénhidrát, abból baj nem lehet. Ha időmilliomosok vagyunk, felturbózhatjuk gyümölccsel, mézzel, banánnal, mehet a turmixgépbe és kész is a smoothie. Egy marék cornflakes vagy müzli beleszórva és senki nem marad éhesen. Kulacsban akár magukkal is vihetik.
A reggeli mindenes: kása
Első szabály: a reggeli kötelező, anélkül nem indulunk el. Ez mindent megbonyolít, mert plusz fél óra apának, negyed óra a srácoknak. A kisebbik fiam egyszerű eset, minden reggel zabkását kér és csukott szemmel is belapátolja. 10 perc tejben főzve, kardamommal, szegfűszeggel, egész fahéjjal, a végén egy kis vajjal dúsítva, a tetején méz vagy datolyaszirup (erről a csodaszerről még lesz szó később).
Áfonyaszezonban kipróbáltuk Dóra sült kásáját is – isteni, és ha marad belőle, uzsonnára is csomagolható. A srácok szerint a kása megunhatatlan, de azért cifrázhatjuk néha. Esős reggelen felmelegít például a chai kása. Tej helyett egy rendes indiai tejes teát kotyvasztok előbb fekete teából chai masala fűszerekkel, friss gyömbérrel, és ebben fő aztán a zabpehely. Tömör, sötét pálma- vagy kókuszcukorral az igazi.
Nagyobbik fiam képtelen azonnal reggelizni, neki szezonális friss gyümölcsöt vagy kompótot tukmálok müzlivel, joghurttal. Kenyeret, kakaót, kalácsot nálunk szerencsére senki nem kíván reggel.
Uzsi
Apropó, uzsonna! A reggelit összedobni gyerekjáték, de minden nap varázsolni valamit az uzsis dobozba, amit meg is esznek – ez az igazi kihívás! Sajtos-szalámis szendvics? Néha belefér, de azzal is bajlódni kell – kenegetni, csomagolni – és délutánra nem igazán étvágygerjesztő. Elfonnyad benne a sali, a kenyér felszív minden nedvességet. Praktikusabb és finomabb ehelyett kenőkét, krémet dobozolni és külön mellé valamit, amivel mártogatni lehet – és egy kiskanalat persze. Nyerők a zöldségkrémek, a tojáskrém és a humusz, amit csíkokra vágott répával, uborkával, zellerszárral és jóféle kétszersülttel, sós keksszel lehet mártogatni. Még szezonális, meleg napokon hűtő hatású a görög tzatzikire hajazó zöldfűszeres fetás uborkakrém.
Az a legjobb, hogy az egészet el lehet készíteni előző este, hűtőbe tenni, és ugyanolyan friss lesz majd nagyszünetben.
És végül ne becsüljük le a vacsora maradékából készíthető uzsonnákat. A főtt tészta tonhalas salátává, a tört krumpli pedig felturbózott burgonyakroketté avanzsál másnap reggel.
Szuperkaják
Apa népszerűségének záloga két fantasztikus csodaszer: datolyaszirup és a szezámkrém (avagy tahini). Keleti fűszeresnél kapható mindkettő. A hozzáadott cukor nélkül is édes, sűrű, datolyaszirup tele van vassal és nyomelemekkel, a tahini fehérjével, B-vitaminnal és egészséges zsírsavakkal. Házi receptem szerint a két csodaszert összeturmixolom kevés gabonatejjel és maradék lekvárral egy tetszőleges állagú mártogatóssá. Vigyázzunk, mert a szezámkrém egy kevés folyadéktól előbb erősen sűrűsödik és csak aztán hígul. Nyakon önthetjük vele a tejberizst, de feldobja a túrógombócot is, és kiadós palacsinta töltelék (maradék hajdinakásával dúsítva, de erről a srácoknak egy szót sem!). Legutóbb speclit forgattunk bele darált mákkal és a hűtő mélyén talált isteni szilvalekvárral házasítva. Ilyet csak apa tud, ez már a gourmet kategória!