Sajtos empanada
Havas DóraHozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg vaj
1 tojás + 1 a kenéshez
80 ml víz
1 teáskanál ecet
1 teáskanál só
A töltelékhez:
15 dkg Maasdam sajt
10 dkg krémsajt
1 evőkanál snidling, aprítva
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a sóval és a vajjal összemorzsoljuk. Majd dolgozzunk bele 1 db tojást és a vízzel és ecettel együtt. Becsomagolva hűtőben pihentessük 2-3 órán át.
2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy tepsire terítsünk sütőpapírt. A töltelékhez reszeljük le a Maasdam sajtot és keverjük össze a krémsajttal, snidlinggel, sóval és borssal.
3. A tésztát nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, és szúrjunk ki belőle kb. 8 cm átmérőjű köröket. Tegyünk rájuk 1-1 teáskanálnyi tölteléket, kenjük meg a szélüket vízzel, hajtsuk félbe őket, és villával nyomkodjuk össze a peremüket. Helyezzük az előkészített tepsire. Kenjük meg a tetejüket 1 db tojássárgájával, és süssük őket kb. 20 percig. Langyosra hűlve kínáljuk.