Serpenyős nyúlcomb vajmártásban, petrezselymes burgonyával

Az egyik kedvenc húsom a házi nyúl. Ezúttal egy könnyen elkészíthető, mégis fejedelmi fogást mutatok, amelyet akár ünnepekkor is bevethettek.

Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma, megtisztítva és felaprítva

4 nyúlcomb
2 dl fehérbor
4 dl víz
2 babérlevél
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
1 teáskanál szárított kakukkfű
15 dkg vaj
1 evőkanál liszt

A petrezselymes burgonyához:
4-5 nagyobb szem burgonya

5 dkg vaj
1 csokor petrezselyem, aprítva

Elkészítés:

Ehhez az ételhez válasszunk magas falú serpenyőt, amelynek fedője is van. Hevítsük fel benne az olívaolajat és az 5 dkg vajat. Adjuk hozzá a fokhagymát, és enyhén pirítsuk meg. Ha kezd barnulni, vegyük is ki egy szűrőlapáttal, nehogy megégjen.

A nyúlcombokat sózzuk be, majd magas hőfokon pirítsuk körbe a serpenyőben lévő zsiradékon. Ha mindenhol pirult rájuk egy kis kéreg, fordítsuk őket a húsosabb oldalukkal lefelé, öntsük alájuk a fehérbort, és hagyjuk, hogy elpárologjon belőle az alkohol. Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, a sót, a borsot és a kakukkfüvet, majd tegyük vissza melléjük a lepirított fokhagymaszeleteket, és keverjünk rajta egyet. Lefedve fél óráig közepes lángon hagyjuk főni, ezután fordítsuk meg a húsokat, és még fél órán át főzzük.

Ezalatt elkészíthetjük a petrezselymes krumplit. A burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk kb. 1,5×1,5 cm-s kockákra. Tegyük fel őket sós hideg vízben főni. Ha megfőttek, szűrjük le, és hagyjuk alaposan lecsepegni. Egy nagy serpenyőben hevítsünk vajat, és ezen pirítsuk aranybarnára a burgonyakockákat. A végén keverjük hozzá a csokor apróra vágott petrezselymet.

Ellenőrizzük egy villa segítségével, hogy megfőttek-e a nyúlcombok, ha igen, akkor szedjük őket tányérra. A serpenyőben maradt szaftban olvasszuk fel a 15 dkg vajat, szórjunk rá egy evőkanál lisztet, keverjük el csomómentesre, és forraljuk fel, hogy besűrűsödjön. Ezután visszahelyezhetjük a vajmártásba a nyúlcombokat, és már tálalhatjuk is a petrezselymes burgonyával.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -