Socca sült céklával és grillezett naranccsal

Az ötéves lányom nagyon szereti a pizzát, így viszonylag sokszor készül nálunk. Mivel én már kicsit untam az eredeti receptet, nagyon örültem, amikor rátaláltam erre az egyszerű, gyors, alapból gluténmentes, vegán, mégis nagyon finom és jól variálható alapételre. Lehet ünnepélyes, lehet egyszerű, lehet édes, ahogy korábban készítettem, és persze lehet sós is. Nem azt mondom, hogy ez a feltét az óvodásom kedvence, de néha olyan is van, hogy én választok.

Hozzávalók 4 személyre:

 A soccához:
40 dkg csicseriborsóliszt
1 evőkanál olívaolaj
4 dl víz
¼ teáskanál só

A feltéthez:
6 közepes cékla
2 narancs, filézve és karikákra vágva
3-4 evőkanál olívaolaj
1 csokor kakukkfű
só, bors

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálban a tészta összetevőit kikeverjük és 60 percet pihentetjük. Ez nagyon fontos, ettől lesz kívül ropogós, belül puha.

A céklát jól megmossuk, és cikkekre vágjuk. Olívaolajjal és sóval, borssal összeforgatjuk, majd 45 perc alatt megsütjük. Közben a narancsot meghámozzuk, és karikákra vágjuk. Grillserpenyőben vagy sima serpenyőben olívaolajon megsütjük, sózzuk és borsozzuk picit.

Az elkészült céklák felét pürésítjük egy kis vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a kifolyt narancslevet és 1 teáskanál kakukkfűlevelet. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, és egy tűzálló serpenyőt előmelegítünk, úgy 5–10 percig üresen.

Ezt az edényt forrón kiolajozzuk, és ebbe tesszük a tésztát úgy, hogy a középre öntve hagyjuk terülni. Kb. 7 percig sütjük. A kész socca széle ropogós, sült, a teteje lehet kicsit töredezett, a belseje pedig krémes. A megsült tésztára kenjük a cékla pürésített felét, majd rátesszük a céklaszeleteket, a grillezettnarancs-karikákat és a kakukkfüvet.

Tipp:
Egy pohár – lehetőleg növényi – joghurtot kikeverhetünk egy kis sóval, egy kevés citromlével, vagy egy kis szezámkrémet fellazíthatunk egy kis vízzel, sóval és citromlével, aztán tálaláskor rákanalazhatunk belőle.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -