Lassan sült barbecue sertéscomb tejszínes rakott burgonyával

Igazi ünnepi fogás, amely remekül mutat az asztalon, de a szaftos sült hús maradéka vékonyan szelve vagy akár tépve szendvicsfeltétként is kiválóan megállja a helyét.

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz:
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma, megtisztítva
0,5 liter passzírozott paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál almaecet
2 evőkanál barna cukor
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál Worcestershire-szósz
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál mustár
1 evőkanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors
80–100 dkg sertéscomb

A tejszínes rakott burgonyához:
4-5 nagyobb szem krumpli
fél liter főzőtejszín
4 gerezd fokhagyma, megtisztítva
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A barbecue-szósz hozzávalóival kezdjük: aprítsuk fel a hagymát, és vágjuk szeletekre a fokhagymát. Egy sütőtálba öntsük bele a passzírozott paradicsomot, keverjük hozzá a hagymákat, az olívaolajat, az almaecetet, a barna cukrot, a szójaszószt, a Worcestershire-szószt, a citromlevet, a mustárt, a sót és a borsot. Erre a keverékre ültessük rá a megmosott és sóval bedörzsölt sertéscombot, majd egy kanál segítségével alaposan borítsuk be mindenhol a húst.

Fedjük le alufóliával, és toljuk a sütőbe alacsony hőfokra (100–110 fok) legalább 6 órára. Ha van rá lehetőségünk (azaz nem éjszaka sütjük), óránként fordítsuk meg a húst, és közben locsolgassuk a szósszal. Hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e, és a végén grillfokozaton pirítsunk rá egy kicsit.

Közben készítsük el a burgonyaköretet. Ehhez tisztítsuk meg a burgonyákat, és vágjuk őket 3-4 mm vastagságú karikákra. Egy lábasban forraljuk fel a tejszínt úgy, hogy hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, sót, borsot és szerecsendiót. Egy hőálló sütőtálba rétegezzük egymásra a burgonyaszeleteket, rétegek között pedig hintsük meg sóval.

Végül öntsük rá a fűszeres tejszínt, és toljuk a sütőbe 200 fokra legalább fél órára. Egy villa vagy hústű segítségével ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a krumpli – fajtától függően eltérhet a sütési idő.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -