Sufnudli párolt káposztával / lekvárral

Újra elővarázsoltuk gyerekkori kedvencünket, a sufnudlit. A sváb eredetű ételnek tartása van, ugyanakkor elolvad a szánkban. Ehetjük sósan, édesen, köretként és főételként. Édesszájúaknak mákkal és lekvárral javasoljuk, ha sósra vagyunk akkor meg párolt káposztával összeforgatva.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

80 dkg burgonya
20-25 dkg finomliszt
1 tk só
bors
2 db tojás sárgája
1 db tojás
1 evőkanál liba- vagy kacsazsír
liszt a szóráshoz

A tálaláshoz:
Szilvalekvár, darált mák, porcukor

Vagy

½ kg savanyú káposzta
2,5 dl húsleves
1 ek vaj
20 dkg bacon
2 kisebb hagyma
2 babérlevél
1 tk cukor
½ tk só
kevés frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük, áttörjük, hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját, az egész tojást, a lisztet, a sót, és a zsírt hozzáadjuk. Összedolgozzuk, majd kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. Egyforma darabokra vágjuk, majd lisztezett deszkán nudlit sodrunk belőle.

Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük őket. Ha feljöttek a víz tetejére, leszűrjük és azonnal lehűtjük, hideg vízben. Ezután serpenyőben kacsa/libazsírt forrósítunk, és a nudlikat kisütjük benne.

A hagymát finomra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a vajat és a hagymát a baconnel pirosra pirítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, 2-3 percig pirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, cukorral, majd felöntjük a húslevessel és 8-10 percig főzzük, amíg a levet felveszi a káposzta. A lepirított nudlival összeforgatjuk és finomra aprított petrezselyemmel tálaljuk.

Az édes változathoz elhagyjuk a káposztát, a nudlikat darált mákba forgatjuk, porcukorral meghintjük és lekvárt adunk mellé.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -