Túró nudli vajmártással és zsályával

A rögös túró a magyar konyha egyik alappillére, sok finomságot készítünk belőle, íme egy újabb klassz kis recept. Ez leginkább a túró nudli és az olasz gnocchi ötvözete, pirított zsályával és vajmártással készítettem. Akár a karácsony előtti rohanásban is összedobhatjátok vacsorára, könnyen elkészíthető és könnyű, egészséges fogás. A pirított mák inkább csak a fűszerként került rá, és persze a roppanós textúra miatt.

Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg rögös túró
2 dkg olvasztott vaj a nudlihoz
2 db tojássárgája
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
10 dkg liszt + a formázáshoz

A tálaláshoz:
1 evőkanál mák
3 dkg vaj
6-8 friss zsályalevél

Elkészítés:

Egy nagy lábosban vizet forralunk egy kevés sóval. A mákot egy száraz serpenyőben lepirítjuk.

Egy közepes méretű keverőtálban villával áttörjük a túrót és összekeverjük a vajjal, tojássárgájával, sóval, sütőporral és reszelt citromhéjjal. Majd hozzágyúrjuk a lisztet is. Ha nagyon vizes a túró tegyünk még hozzá, hogy jól formázható legyen. Enyhén lisztezett deszkán hengert formázunk a tészta feléből és egy késsel kis nudlikra szabdaljuk őket.

Ha forr a víz beletesszük a nudlikat. Miután feljönnek a víz tetejére még 1 percig főzzük, majd kiszedjük és lecsöpögtetjük.

A vajat felhevítjük egy serpenyőben, ropogósrí sütjük benne a zsályaleveleket, majd ezeket kiszedjük és a nudlikat kevergetve aranybarnára pirítjuk benne. Megszórjuk a mákkal, rátesszük a zsályát és azonnal fogyasztjuk.

Előző cikkTOP 3: SÜTÉS NÉLKÜLI DESSZERTEK
Következő cikkBaileys Choco Lux Brownie
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.