Sült pisztráng datolyaszilvás feketebab-salátával

A jégmadarakat nemcsak fantasztikus, kék tollazatukért csodálom, hanem az ízlésük miatt is. Imádják a pisztrángot. Én is. Ha ezzel a hallal van dolgunk, tudhatjuk, hogy kényes a tiszta, oxigéndús vízre, a tenyésztett halak között a legtisztábbak egyike. Egyszerűen megsüthető egészben, nem túl szálkás, a feje, a szeme, a farokuszonya csemege, és rengetegféle köret passzol hozzá. Most egy antioxidáns jolly joker, a fekete bab egészíti ki.

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg fekete bab
4 egész pisztráng, kibelezve
2-3 evőkanál halfűszer
½–1 csokor petrezselyem, aprítva
1 gerezd fokhagyma
4-5 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál sütőolaj vagy vaj
1 datolyaszilva
3 lila hagyma
1 szárzeller
8–10 aszalt paradicsom
1 evőkanál gránátalmaszirup
1 teáskanál balzsamecet
néhány csipet csíra, pl. brokkoli, póréhagyma

Elkészítés:

A fekete babot egy napra beáztatjuk, majd 40–50 perc alatt megfőzzük. A halakat megmossuk, sózzuk, és a halfűszerrel bedörzsöljük. Mindkét oldalukat összesen kb. 2 evőkanál olajjal vagy vajjal megkenjük. Sütőtálcán vagy tepsiben 220 fokon 12–15 perc alatt megsütjük. A bőrük ropogós lesz, belül pedig szaftosak maradnak.

Csimicsurrit készítünk a halakhoz. Az aprított petrezselymet 1 fokhagymával, néhány csipet sóval és 3 evőkanál olívaolajjal összekeverjük. Ezzel majd tálaláskor kenjük meg a sült halakat.

A lila hagymát megtisztítjuk, aprítjuk, és egy serpenyőben közepes lángon 1 evőkanál olajon vagy vajon megfonnyasztjuk. A szárzellert karikázzuk, az aszalt paradicsomot apróra kockázzuk, a datolyaszilvát pedig körömnyi darabokra vágjuk. Egy salátástálban óvatosan átforgatjuk a babbal. Picit sózzuk, a gránátalmasziruppal, a balzsamecettel és egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, és a csírával díszítjük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -