Sunyi február, nyáridéző ebéd

A február a legsunyibb hónap. Először is bedőlünk annak, hogy rövid, pedig csak 3 nappal rövidebb mint a leghosszabb hónapok, ami igazán nem sok. Továbbá ilyenkorra már mindenkinek tele a hócipője a téllel és tessék: szakad a hó, röpködnek a mínuszok, most van csak igazán téli idő! Engem ez annyira nem zavar, szeretem a havat még a városban is. Ami miatt viszont mégsem a kedvencem a február az az, hogy ilyenkorra elfogy a türelmem: friss zöldségeket szeretnék! Elegem van a gyökérzöldségekből, a narancssárga, ízetlen paradicsomból és a krumpliból – ami ilyenkorra már úgyis ehetetlen. És eljön a nagy pillanat: fagyasztott zöldségeket vásárolok. Ahhoz nem vagyok se elég gondos, se nem rendelkezem konyhakerttel, hogy a saját magam által fagyasztott készleteket hasznosítsam, így marad a jó öreg fagyasztópult. A mexikói zöldségkeverékig nem jutok el, de zöldborsó és zöldbab mindenképpen jöhet!

Paradicsomos zöldbab, parmezánkéregben sült hal


Ha már a hűtőpultban nyúlkáltam vettem fagyasztott édesvízi halfilét is és nyáridéző ebédet készítettem. Nagyon jól sikerült, még a nap is kisütött és a kisméretű emberi lény ebéd után az én tányéromból lopkodta ki a babot. Ketten megettünk 60 dkg-t:) Benne volt az ételben minden, ami ilyenkor hiányzik: a paradicsom zamata (egy jó paradicsomkonzerv igenis jó választás, ebben az esetben nincs miért bántani a konzervipart!) ízkavalkád – ami már önmagában is jóllakat. A fogás könnyedsége is felüdülés még akkor is, ha nem jellemző ránk, hogy nagyon neház ételeket fogyasztanánk. Miután a hal és a bab felengedett nem kellett több 30 percnél, hogy az asztalra kerüljenek. Amíg néztük a sütőben a piruló halat pont végigolvastuk a kedvenc mesekönyveket és eljátszottunk néhány mondókát.


Recept

60 dkg fagyasztott zöldbab
1 doboz paradivcsom konzerv
1 kis üveg olajban eltett szardella filé
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
frissen őrölt bors

1 csomag fagyasztott édesvízi hal (5 filé)
5 dkg frissen reszelt parmezán
1 ek vaj

frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
2 tk hal fűszerkeverék

Az összetört fokhagymagerezdeket az olívaolajon megfuttatom, hozzáöntöm a szardellát az olajjal együtt, amiben van és közepes lángon addig pirítom, amíg a szardella teljesen szétesik. Ráöntöm a paradicsomot, tekerek rá egy kevés borsot és hozzákeverem a babot. Lefedem és közepes lángon 20 percig párolom, amíg a zöldbab megpuhul és a szósz besűrűsödik. Nem főzöm túl!
Közben a halfiléket megmosom, szárazra törlöm, sózom, borsozom és bedörzsölöm fűszerkeverékkel. Ezután frissen reszelt parmezánba forgatom és egy hőálló tálba teszem, amit előtte vastagon kivajazok. Egy-egy pici darab vajat teszek a halszeletek közé is. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm a halat. A teteje kapjon egy kis színt. Megszórom aprított petrezselyemmel. Egy adag babra egy szelet halat ültetek és azonnal tálalom.


A bab Jamie ötlete alapján készült.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -