Szárítottparadicsom-pesztó
Havas DóraPesztót nem csak bazsalikomból és fenyőmagből érdemes készíteni. Aszalt paradicsomból egy mély, intenzív ízű krémet kapunk, amit önmagában is tálalhatunk, egy jóféle chipssel vagy krékerrel.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg olíva olajban eltett szárított paradicsom (olajjal együtt)
2 gerezd fokhagyma
1 nagy marék bazsalikom
5 dkg dió
5 dkg reszelt paremzán
kb. 1 dl sűrített paradicsom
A tálaláshoz:
Kréker vagy kekszchips
Elkészítés:
A hozzávalókat a késes robotgépbe rétegezzük a következők szerint:
Először a bazsalikomot, a fokhagymát és a szárított paradicsomot (olajjal együtt) tesszük a gépbe és pürésítjük. Közben egy kisebb srepenyőben megpirítjuk a diót és hagyjuk kihűlni.
A diót és a frissen reszelt parmezánt is a gépbe tesszük és ezekkel is összedolgozzuk, pürésítjük a pestót. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés sót és frissen őrölt borsot. A végén, a sűrített paradicsomot több részletben adjuk hozzá, miden alkalommal összedolgozzuk, egészen addig, amíg a kívánt sűrűséget elérjük. Tiszta befőttes üvegbe tesszük, a tetejére kevés olíva olajat öntünk és a hűtőben tároljuk max. 7-10 napig.