Teával füstölt kacsamell

Hozzávalók 4 személyre:
1 teáskanál tarkabors
3 evőkanál barnacukor
3 evőkanál só
1 narancs reszelt héja
2 kacsamell filé
2 tk szezámolaj
1 tk nagyszemű tengeri só
2 tk rózsabors
5-6 babérlevél

Füstöléshez:
1/3 bögre rizs
1/3 bögre fekete tealevél
3 ek barnacukor
1 tk durvára tört fahéjrúd

Elkészítés:

1. Kis előkészületet igényel a dolog: a kacsamellett egy nappal a füstölés előtt be kell pácolni. Tarkaborsot egy kicsit összetörjük mozsárban, majd a barnacukorral, sóval és a narancs héjával összekeverjük. A kacsamellek bőrét beirdaljuk, ügyelve, hogy ne vágjunk a húsba. Alaposan bedörzsöljük a páccal a mellek mindkét oldalát és egy tálba fektetjük. Babérlevelet dugdosunk köré és minimum 30 percet, de akár 1 éjszakát is hagyhatjuk a hűtőben pácolódni.

2. A húsról egy papírtörlővel letörölgetjük a pácot és egy serpenyőt felhevítünk. A kacsákat a bőrös oldalukkal lefele a serpenyőbe pakoljuk és addig sütjük, amíg szépen megpirul a bőre és kisül a zsír. Ezt követően egy kis alufóliázás következik: a wokot 2 rétegben ki kell bélelni alufóliával úgy, hogy bőven kilógjon a fólia. A bélelt wokba kerül a füstöt adó keverék: rizs és teafű 1:1 arányú keveréke, barnacukor és fűszerek. Ezt magas lángon addig kell hevíteni, amíg füstölni kezd. Ha már füstöl a rácsra terítünk egy kis sütőpapírt és rá a húsokat – bőrös oldalával felfelé majd rátesszük a fedőt és visszahajtjuk rá a túl lógó alufóliát, hogy ne szökjön ki a füst. A lángot egészen alacsonyra kell venni és már füstölődik is a hús. 8 perc elég is neki, ekkor elzárjuk a lángot és félrehúzzuk a wokot és további 8 percig hagyjuk állni a húst a füstben. Ha letelt, ki lehet csomagolni, felszeletelni és tálalni. Csodálatosan aromás, utánozhatatlanul puha és közben rozé kacsamelleket lehet ezzel a technikával készíteni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -