Tök krémleves, tökmagmorzsás sajtgolyóval
Havas DóraHozzávalók 4 személyre:
Leveshez:
1 kg sütőtök hámozva és felkockázva
1/2 teáskanál őrölt kardamom
1 nagy csipet fahéj
4 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
6 dl víz
só és frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
5 dkg dió
2 evőkanál méz
10 dkg görög joghurt
1 csokor koriander, apróra vágva
Sajtgolyóhoz:
10 dkg krémsajt
7 dkg puha kecskesajt
5 dkg tökmag
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük és egy nagy lapos tepsire sütőpapírt terítünk. A sütőtököt meghintjük a kardamommal, fahéjjal, frissen őrölt borssal és összeforgatjuk 2 evőkanál olajjal. Elterítjük a tepsin és 25 perc alatt megsütjük. Amíg sül, egy serpenyőben pirítani kezdjük a diót, meglocsoljuk a mézzel és karamellizáljuk.
A sajtgolyóhoz egy kis tálban összekeverjük krémsajtot és a kecskesajtot. A tökmagot sóval, borssal, összetörjük egy mozsárban. Kis golyókat formálunk a sajtból és meghempergetjük őket a fűszeres tökmagban.
Amikor megsült a tök, kivesszük. Egy nagy lábosban felhevítjük a maradék 2 evőkanál olajat és a hagymát, fokhagymát megpároljuk. Ekkor hozzászórjuk az elősütött tököt, felöntjük a vízzel és felforraljuk. Félrehúzzuk a tűzről és botmixerrel pürésítjük.
Tálalásnál kanalazzunk a tetejére joghurtot, mézes diót. Tegyünk rá sajtgolyót és végül hintsük meg a korianderrel.