Tokaji almás kosárka
Havas DóraAz alaphoz:
25 dkg Detki Zabszelet almás finomra törve vagy darálva
12 dkg puha vaj
A töltelékhez:
40 dkg alma
3 dkg vaj
2 dl Tokaji aszú
1 evőkanál méz
1 babérlevél
15 dkg étcsokoládé
15 dkg dió
Elkészítés:
A kekszet és a vajat dolgozzuk alaposan össze. Muffin kapszlik aljába 1-2 evőkanállal kanalazunk. Egy pohár aljával óvatosan letömörítjük őket. Tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
Az almát meghámozzuk, csutkáját kivágjuk és vékony cikkekre vágjuk. A vajat felhevítjük egy magasfalú serpenyőben és az almát átforgatjuk rajta. Felöntjük a borral, megcsorgatjuk a mézzel és a babérlevéllel együtt 15 percig lefedve pároljuk. Majd magasabbra vesszük a lángot alatta és fedő nélkül addig főzzük, amíg elpárolog a folyadék alóla. Ekkor rákanalazzuk a keksz rétegre az almás tölteléket és megvárjuk, hogy kihűljön.
Miután kihűlt 10 dkg étcsokoládét megolvasztunk, majd levesszük a tűzről és a maradék 5 dkg csooládét apró darabokra vágva beleszórjuk és addig keverjük, amíg beleolvad. Minden kapszli tetejére csorgatunk belőle, végül dióval díszítjük. Miután megszilárdult egyesével celefonába is csomagolhatjuk.