Túrós rétes
Havas DóraA túrós rétes olyan klasszikus édesség, amit mindenki úgy szeret, ahogy gyerekkorában megismerte. Azonnal emlékeket idéz és ezért is gyakran készítjük. Azt tudtátok, hogy a rögös túró az első olyan hazai tejtermék, ami Európai Uniós védelem alatt áll? Tehát nem csak vonzó, hanem még híres is a túró, amiből ezt a rétest készítettem.
Hozzávalók 4 rúd réteshez:
A réteshez:
20 dkg vaj
12 réteslap
A töltelékhez:
75 dkg rögös tehéntúró
3 tojás
3 evőkanál étolaj
50 g búzadara
1 dl víz
3 evőkanál porcukor
15 dkg tejföl
1 evőkanál vaníliakivonat
Az eperhez:
½ kg eper
3 evőkanál nádcukor
½ lime leve
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk és félretesszük. Az olajon megpirítjuk a búzadarát, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük (amíg a vizet teljesen magába szívja).
A töltelékhez a túrót villával kissé összetörjük, majd összedolgozzuk a cukorral, a vaníliával, a langyosra hűlt búzadarával és a tejföllel.
A réteslapokat megkenjük az olvasztott vajjal, egy réteshez 3 lapot használunk. A tölteléket 4 részre osztjuk, egyenként megtöltjük vele a réteseket, összesen 4 rudat. Mindegyiket megkenjük kívülről is. a maradék olvasztott vajjal és 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk és a cukorral és lime lével összekeverjük. Egy hőálló tálba tesszük és 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, közben kétszer átkeverjük. A rétesre kanalazva tálaljuk.