Túrós rétes

A túrós rétes olyan klasszikus édesség, amit mindenki úgy szeret, ahogy gyerekkorában megismerte. Azonnal emlékeket idéz és ezért is gyakran készítjük. Azt tudtátok, hogy a rögös túró az első olyan hazai tejtermék, ami Európai Uniós védelem alatt áll? Tehát nem csak vonzó, hanem még híres is a túró, amiből ezt a rétest készítettem.

Hozzávalók 4 rúd réteshez:

A réteshez:

20 dkg vaj

12 réteslap

A töltelékhez:

75 dkg rögös tehéntúró

3 tojás

3 evőkanál étolaj

50 g búzadara

1 dl víz

3 evőkanál porcukor

15 dkg tejföl

1 evőkanál vaníliakivonat

Az eperhez:

½ kg eper

3 evőkanál nádcukor

½ lime leve

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk és félretesszük. Az olajon megpirítjuk a búzadarát, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük (amíg a vizet teljesen magába szívja).

A töltelékhez a túrót villával kissé összetörjük, majd összedolgozzuk a cukorral, a vaníliával, a langyosra hűlt búzadarával és a tejföllel.

A réteslapokat megkenjük az olvasztott vajjal, egy réteshez 3 lapot használunk. A tölteléket 4 részre osztjuk, egyenként megtöltjük vele a réteseket, összesen 4 rudat. Mindegyiket megkenjük kívülről is. a maradék olvasztott vajjal és 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és a cukorral és lime lével összekeverjük. Egy hőálló tálba tesszük és 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, közben kétszer átkeverjük. A rétesre kanalazva tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -