Újkrumpli

Rajongok az újkrumpliért. Újkrumpli, eper, spárga, ezekért várom a tavaszt. Ezt a hármat egy ételbe összekomponálni nem biztos, hogy elsőre sikerülne, inkább le is szaladok egy kis eperért desszertnek, ugyanis miközben e sorokat írom, a fotóalany falatonként vándorol a számba (G-nek erről ne szóljon senki, mert ha megtudja mi történik a klaviatúra körül, kikapok). Szóval az újkrumpli. Nekem ilyenkor tökéletes ebéd egy adag vékonyra szelt, sütőben, pici olívaolajon ropogósra sült újkrumpli egy kis tengeri sóval és sok apróra vágott petrezselyemmel meghintve. Mellé mondjuk paradicsomsalátával. Vagy tejszínesen, mint most is, mindenféle zöldséggel.

Tejszínes újkrumpli tavaszi zöldségekkel


Ennek a receptnek létezik egy eredetije, ezerszer fénymásolva, összegyűrve, hajtogatva, de nem tudnám már beazonosítani, melyik magazinból származik, főleg, hogy az évek során a fecnit el is veszítettem. Szerencsére az ízek a számban maradtak, így mindig sikerül tavasszal feléleszteni ezt a finomságot. Az benne a legjobb, hogy a krumpli egészen krémesre sül és szinte összeolvad a sűrű tejszínnel. Egy picit alakítottam a recepten, mert ha jól emlékszem, az eredetiben spárga nem volt. A zöld és fehér zöldségek mutatnak jól a barna mellett ebben az ételben, tessék kísérletezni!

Recept (4 személyre)

80 dkg újkrumli (apró, parázs)
40 dkg gomba
3 csomag újhagyma
2 db zöldpaprika
1 csomag spárga (zöld)
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 ek olíva olaj
2 dl tejszín

frissen őrölt vegyes bors

A krumplit és a gombát megtisztítom, valójában a krumplit csak egy kicsit megkapargatom, nem baj, ha marad rajta a héjából. Csak jó alaposan meg kell mosni. A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy közepes serpenyőbe öntöm az olajat, beleforgatom az egyforma, falatnyi darabokra vágott krumplit és gombát, sózom, borsozom és a sütőbe teszem. Közeben megtisztítom a többi zöldséget, a paprikát karikákra, a spárgát és az újhagymát egyforma, 3-5 cm-es darabokra vágom. 20 perc elteltével a többi aprított zöldséget is a gombás krumplihoz keverem, újabb 20 percig sütöm, vagy amíg a krumpli teljesen megpuhul és kissé megpirul. A végén rászóróm az apróra vágott petrezselymet és meglocsolom a tejszínnel. Addig sütöm, amíg a tejszín besűrűsödik. Ha kell, utánafűszerezem. Vega egytálételének salátával nagyon finom, de köretnek sem utolsó, pl. borsos, hirtelen sült borjú szűz csíkok mellé.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -