Vega köfte pisztáciás piláffal

Imádok eredetileg húsos recepteket átalakítani. Nem is a mímelés kedvéért, hanem így könnyebb megszerettetni mondjuk a karfiolt azzal, aki azelőtt hallani sem akart róla. Annak, aki meg szereti, izgalmas felfedezés: jé, ezt is lehet belőle. A köfte tulajdonképpen a törökök egyik hagyományos étele, a fűszerezése az, amiben eltér a mi fasírtunktól. Ehetjük (kókusz) joghurttal vagy akár paradicsomszósszal. Könnyű, illatos, szép és nem utolsósorban finom ezzel a végre nem unalmas rizses körettel.

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg karfiol, a rózsáira szedve
20 dkg pirított napraforgómag
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt koriandermag (elhagyható)
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál só
½ citrom leve

vegán verzió:
2 evőkanál útifűmaghéjliszt + 6 evőkanálvíz

vegetáriánus verzió:
1 tojás

A piláf hozzávalói:
15 dkg hagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
20 dkg jázmin- vagy basmati rizs
½ teáskanál fahéj
fél csokor petrezselyem, apróra vágva
fél csokor menta, apróra vágva
5 dkg pisztácia (lehet sózott is)
só, bors

 

Elkészítés:

190 fokra előmelegítjük a sütőt. A köfte alapanyagait, kivéve a tojást vagy a tojáspótlót, beletesszük egy késes darálóba, és gyúrható massza állagúra aprítjuk. Kikanalazzuk egy mélyebb tálba.
Ekkor mehet bele a tojás vagy a tojáspótló, ami úgy készül, hogy az útifűmaghéjat a vízzel összekeverjük, ami kb. 5 perc alatt zselés állagúvá válik. Ezt keverjük bele a karfiolos magkeverékünkbe.
Kis golyókat vagy rudacskákat formázunk a masszából, és 30 perc alatt szép barnára sütjük.

A pilaf elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát az olívaolajon 3–5 percig pirítjuk, majd beleöntjük a rizst. Jól összekeverjük az olajos, illatos, sült hagymával, hogy mindenhol jól befedje. További 3–5 percig pirítjuk, hogy a rizs kicsit kezdjen üvegesedni.
Ekkor mehet rá a kis fahéj, só, bors és kb. 6 dl forró víz (a vízforralóból). Kicsit lejjebb vesszük a lángot, és fedő alatt 12–15 percig főzzük. Utána elzárjuk a lángot, és még hagyjuk 5 percet a fedő alatt, hogy felszívja az összes gőzt.
Jól átkeverjük, hogy véletlenül se ragadjanak össze a szemek, és megszórjuk az apróra vágott friss zöldfűszerekkel és a durvára aprított pisztáciával.

Tipp:

A piláf egy végtelenül jól variálható, varázslatosan finom rizsétel. Választhatsz mindig éppen a hangulatodhoz illő zöldség+fűszer, fűszer+magok és/vagy aszalt gyümölcs kombinációt. Például édeskömény+kurkuma+ mandula vagy répa+római kömény+petrezselyem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -