A világ hat leghűsítőbb levese

Ahol van nyári forróság, ott bizony van hideg leves is. Ennél jobbat ki sem találhattunk volna magunknak: a nagy melegben egy jóízű hideg levessel megoldjuk a folyadékpótlást és a táplálkozást is, közben még az élvezeteknek is adunk egyet. Ezek a levesek lehetnek édesek, savanyúak vagy fűszeresek, a lényeg, hogy mindig hűsítőek és ízekben gazdagok. A hozzávalók legtöbbször jellemzőek az adott országra, ahonnan a recept ered, a kérdés inkább az, hogy a franciák miért egy póréhagymás krumplilevest hűtöttek le, és váltak vele híressé. Az ötlet persze kétségtelenül eredeti. Koreában a hideg levesbe jégkockát is tesznek, de ugyanezt kipróbálhatjuk a bolgárok jellegzetes nyári levesével, a taratottal is.

1. Naengmyeon (koreai uborkaleves)
Koreában a hideg levesbe jégkockát is tesznek. Az uborkát hajszálvékonyra szelik – erre a zöldséghámozó a legalkalmasabb –, és újhagymával, illetve száraz serpenyőben pirított szezámmaggal együtt teszik a lehűtött csirkehúslevesbe. Mivel ázsiai országról van szó, kerül a levesbe szójaszósz és ecet is, a bátrabbak csilivel is felturbózhatják. Érdemes otthon kipróbálni, igazi különlegesség.


2. Gazpacho
A spanyol gazpacho a legismertebb és legnépszerűbb hideg leves. Az eredeti gazpacho a szegények hűsítő eledele volt: csak kenyér, olívaolaj, ecet, fokhagyma és víz elegye volt, a zöldségek csak később kerültek bele. Ma már számos íz- és színvariációja létezik, elkészítése régiónként eltér, a legelterjedtebb a piros színű, paprikával, paradicsommal és uborkával készülő leves, a legkülönlegesebb talán a mandulás és sárgadinnyés, ún. fehér gazpacho. Recept ide kattintva.

3. Salmorejo
A gazpacho kistestvére sokkal kevesebb zöldséggel készül, akár hideg spanyol paradicsomlevesnek is nevezhetnénk – paprika egyáltalán nincs benne. Ennek is több variációja létezik attól függően, hogy Spanyolország mely területén rendeljük. A tetejére hagyományosan finomra vágott serrano sonkát és szintén apróra vágott keményre főzött tojást tesznek. Recept a képre kattintva.

4. Tarator
Bulgáriában taratornak hívják a joghurtból és reszelt uborkából készülő levest, amelybe fokhagymát, esetenként kaprot és durvára aprított mogyorót (esetleg diót) tesznek. A levest kevés vízzel hígítják, méltán a nyár egyik legnépszerűbb étele Bulgáriában. A joghurtos uborkaleves számos variációja létezik a Balkánon és a Közel-Keleten, hasonlít hozzá az is, amit az oroszok dogvának hívnak, ebbe uborka helyett spenót kerül.

Hozzávalók:

½ kg uborka
½ liter joghurt
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 ek. durvára aprított natúr (amerikai) mandula vagy mogyoró
1 tk. só
1 ek. olaj
kevés víz

Elkészítés:
Az uborkát vágd apróra, vagy nagy lyukú reszelőn reszeld le. A fokhagymát a sóval mozsárban törd pépessé, és keverd az uborkához.
A joghurtot turmixgéppel keverd át, hogy folyékony legyen, és add az uborkához a többi hozzávalóval együtt. Ha kell, hígítsd kevés hideg vízzel. Hűtsd le.
Fogyasztás előtt tehetsz bele jégkockát is, hogy hideg maradjon.

5. Vichyssoise
A vichyssoise az összes közül a legnehezebb hideg leves – krumplival és tejszínnel készül. Önmagában is kitesz egy tartalmas fogást, egy nyári nap végén leginkább vacsora lehet. A krumplit és a póréhagymát alaplében megfőzik, pürésítik, és tejszínnel lazítják. Lehűtik, majd metélőhagymával meghintik, de kerülhet rá más feltét, pl. hideg paprikahab is. Recept a képre kattintva.

6. Gyümölcsleves
A meggyleves a mi hideg levesünk. Persze nemcsak meggyből, mindenféle gyümölcsből készítünk gyümölcslevest, az eljárás általában ugyanaz: a gyümölcsöt megfőzzük, tejfölös habarást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Jéghidegen tálaljuk. Akármit is próbálnak velünk elhitetni az éttermek, a gyümölcsleves szezonális étel, és akkor jó, ha friss gyümölcsből készítik. Amit télen, befőttből kapunk, csak halvány másolata az eredetinek. Gyors, főzés nélküli eperleves recept a képre kattintva.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -