Zöld lachuch tükörtojással

A lachuch egy jemeni kenyérféle, ami kinézetre nagyon hasonlít egy amerikai palacsintához, ízben viszont egyáltalán nem. Élesztős, tej nélküli kenyér, és mivel tojás sincs benne, vegánok is fogyaszthatják. Ez a zöld verzió pedig igazán különleges: élénk színét a sok zöldfűszernek köszönheti. Nem vegánoknak joghurttal és tükörtojással kihagyhatatlan reggelire, ebédre, vacsorára, tízóraira…

Hozzávalók 4 személyre:

½ liter langyos víz

1 tk. instant élesztő

2 tk. cukor

1 tk. só

1 tk. sütőpor

2 marék bébispenót

1 csokor petrezselyem

mentalevelek 5 ág mentáról + a tálaláshoz

1 csokor koriander

30 dkg liszt

A sütéshez:

olaj

A tálaláshoz:

4 tojás

görög joghurt

Elkészítés:

Turmixgépben keverjük össze a langyos vizet az élesztővel és a cukorral, majd hagyjuk 5 percig állni, vagy amíg fel nem fut az élesztő. Ezután adjuk hozzá a sót, a sütőport, a bébispenótot, a petrezselymet, a mentát és a koriandert, végül a lisztet is, és turmixoljuk simára. Hagyjuk 1-2 órát kelni a konyhapulton, vagy amíg nagyjából a duplájára nem nő, és buborékos nem lesz. Egy éjszakára betehetjük a hűtőbe is.
Közepes lángon hevítsünk egy teáskanálnyi olajat egy palacsintasütőben, és 1 merőkanálnyi tésztát öntsünk az olajra. Addig süssük, amíg az alja ropogós, a teteje pedig szép lukacsos nem lesz, és már láthatóan nem nyers. Ne fordítsuk meg! Csúsztassuk tányérra, és a tojásokból süssünk tükörtojást egy kevés olajon.

Tálaljuk a lachuchot egy kanál görög joghurttal, egy-egy tükörtojással és friss mentával megszórva.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -