Zöldborsófőzelék sertésszűzzel

A hagyományos magyar recepteket telejesen átdolgozni szerintem felesleges. Néhány apró módosítás, eltérő alapanyag is felfrissíti egy kicsit a megszokott ételeket, ha éppen erre vágyunk. Ezt a zöldborsó főzeléket csak magával sűrítjük és víz helyett kókusztejben főzzük, minden más a megszokott ütemben történik.

Hozzávalók (4 személyre):

A főzelékhez:
4-5 szál újhagyma
1 ek vaj
1 ek olíva olaj
1 tk só
600 g zöldborsó
400 ml kókusztej
1 marék bazsalikom
2 ek mascarpone
ízlés szerint egy csipet őrölt chili

A sülthöz:
1 sertészszűz
1 ek dijoni mustár
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
1 tk morzsolt kakukkfű
1 ek étolaj
6-8 szál zsenge sárgarépa
2 marék cukorborsó
4-6 gerezd fokhagyma (héjával együtt)
1 dl fehér bor
1 ek vaj

Elkészítés:

A vajat és az olajat felhevítjük egy közepes lábasban. Rádobjuk a felkarikázott újhagymát, sózzuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót is és összekeverjük. Felöntjük kókusztejjel és fedő alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a durvára vágott bazsalikomot és összeforgatjuk.

Turmixgépben leturmixoljuk a zöldborsó felét a főzőlével, ezután visszatesszük a lábasba és összekeverjük az egészben maradt borsószemekkel. Kevés mascarponét keverünk hozzá, de ezzel már éppen csak összemelegítjük, ha kel utánasózzuk.

A húst bekenjük mustárral, majd sózzuk és borsozzuk, végül megszórjuk kakukkfűvel. Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat és minden oldalán lepirítjuk a sertésszüzet. Amikor minden oldalán kérdesre sült, mellédobjuk a fokhagymagerezdeket, felöntjük borral és a zöldségeket és a serpenyőbe tesszük. Fedő alatt 15-20 perc alatt készre pároljuk a húst. A zöldségek még roppanósak maradnak így, ami pont jó.

A húst kivesszük a serpenyőből és deszkán pihentetjük 10 percig. Ezalatt a serpenyőbe dobunk egy evőkanálnyi vajat és felolvasztjuk. A zöldségek így fényesek lesznek, a mártás pedig selymes. Tálaláskor a húst szeletekben a főzelékre tesszük néhány szem zöldséggel és egy kevés mártással.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -