Bolondozás rebarbarával

Érdekes zöldség a rebarbara (nem gyümölcs, pedig édességekbe tesszük szinte kizárólag). Minden évben készítek belőle valamit, amikor szezonja van, de még mindig nem vagyok meggyőződve róla, hogy igazán szeretem. Határozott, savanyú, erősen parfümös íze miatt alaposan meg kell édesíteni, bármibe is teszem, hogy ne húzza fintorra szánkat – persze ezzel lehet, hogy csak én vagyok így, mert nem rajongok érte elvetemülten. Leggyakrabban pitébe szokás tölteni, de nagyon finom lekvár is készül belőle, főleg ha eperrel vagy málnával kerül párba.

Nekem még nem sikerült teljesen rózsaszínű példányokat beszereznem soha – ez fajtától is függ – pedig akkor a legszebb, ha rózsaszínre színezi a desszertet és a csodálatos élénk rózsaszínben pompázó zöldségek íze is kevésbé savanyú. Nem véletlen, hogy gyakran párosítják eperrel: ez utóbbi kiemeli a rebarbara színét, édessége kellemesen ellensúlyozza a rebarbara savanykás ízét, és nem utolsó sorban szezonjuk is megegyezik, lehet őket egyszerre vásárolni a piacon. Engem a 12. kerületi biopiacon csábított el a rebarbara (annyira szép!), epret még csak nehézkesen találtam hozzá, de a recepttel biztosan megpróbálkozom még eperszezonban is. Az összes eddigi rebarbarás próbálkozás közül ez a legszerethetőbb. Nem csak azért, mert finom, hanem nagyon egyszerű és szép is.

Epres rebarbarakrém

A recept eredetileg fool néven ismert és az angoloknak köszönhetjük, akik poharas desszertekben igen jók, ha csak a trifle néven ismert csodákra gondolunk. Ez még a trifle-nél is sokkal egyszerűbb, nem más mint édes tejszínhab és savanyú gyümölcs keveréke. A rebarbarából édes, fűszeres kompótot főztem, ezt kevertem a keményre vert tejszínhabhoz a friss eperrel.

Recept (6-8 személyre)

1 kg rebarbara
5 ek méz
2 ek apróra vágott kandírozott gyömbér
1 tk finomra őrölt rózsabors
2 tk vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
csipet só
1/2 dl víz
1/2 l tejszín
3 ek porcukor
1/2 kg eper

A rebarbara nagyon zöld részeit levagdosom és a felhasználásra kerülő szárakat 2 cm-es darabokra vágom. A mézzel, gyömbérrel, vaníliával, sóval, rózsaborssal, a reszelt citromhéjjal és 1/2 dl vízzel közepes lábosba teszem és fedő alatt, közepes lángon 15 percig főzöm, amíg megpuhul. Ízlés szerint utánaédesítem még egy kevés mézzel. A kompótot hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem és teljesen lehűtöm.
Az epret megmosom, kicsumázom. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verem. A hideg kompótot lazán összekeverem a tejszínhabbal és az eper felével. Fogyasztásig, de legalább 1/2 órára hűtőbe teszem. Tálalás előtt a maradék epret a tetejére szelem. Poharakba szedve kínálom. Frissen az igazi.
Ötlet innen.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -