Granita con brioche

5 éve Lipari szigetén töltöttünk egy hetet, kedves ismerőseink esküvője apropóján. Egyike volt ez TÖKÉLTES nyaralásainknak, nagyon nagy szeretettel gondolok vissza arra a 2 hétre (Lipari után egy hetet voltunk még Rómában) és azóta is visszavágyódom.
Kulináris szempontból is óriási élmény volt a Liparin és a környező szigeteken töltött néhány nap, már csak azért is vissza kell oda mennünk, hogy erről részletesen beszámolhassak. Egyik felfedezésünk a Granita con brioche volt, ami nem más, mint brióssal fogyasztott granita. Elsőre furcsálltam a dolgot, de csak meg kellett kóstolni, hogy értsem és azonnal kialakuljon a függőség. A granita eleve Szicíliához kötődő jéghideg édesség – akkora hőségben a tejszínes alapú fagyinál valami sokkal könnydebb hűsítőre van szükség.

Granita con brioche


A jégszemcsék mérete és azáltal a granita állaga városonként eltér, van ahol egészen kásás, sorbet szerű granitát kapunk és van, ahol kristályos, ropogós granita kerül az üvegpoharakba. Általában tejszínnel, tejszínhabbal is megfejelik, de ha túl nagy a meleg, erre szerintem semmi szükség nincs. Reggelire (!) briósba töltve is fogyasztják, ami óriási találmány. A múlt heti hőség eszembe jutatta a Liparin töltött napokat és készítettem is néhány granitát. A jeges édességek közül ez a legegyszerűbben elkészíthető, nem kell hozzá más csak egy kis víz, cukor, gyümölcs, egy nagy tál, egy villa és egy mélyhűtő. Szinte bármilyen gyümölcsből el lehet készíteni, csak a cukor mennyiségét kell a gyümölcs természetes cukortartalmához igazítani. Népszerű még a kávés (szigorúan espressoból) és a csokoládés verzió is. Nálunk a briósba most csokis került, a többi nem érte meg a másnapot, hogy erre lehetőséget kapjon. Majd legközelebb!

Recept (kb. 1 l granitához)

1 l víz
20 dkg cukor
5 dkg keserű kakaópor
20 dkg jó minőségű keserűcsokoládé
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só

A vizet egy közepes lábosban összefőzöm a cukorral, a sóval és a kakaóporral. Felforralom és 1/2 percig hagyom bugyogni, néha megkeverem. Lehúzom a tűzről, hozzákeverem az összetört csokoládét és addig kevergetem, amíg teljesen felolvad. Beleteszem a vaníliakivonatot is, hagyom langyosra hűlni. Egy nagy műanyag vagy üvegtálba töltöm (20*30 cm-es, 5 cm magas) és a mélyhűtőbe teszem. 1 óra múlva villával lakaparom a széléről a jegesedett részeket és a közepe felé bekeverem, ezt 1/2 óránként megismétlem, amíg az egész átfagy és jó kristályos lesz. Innen bármikor fogyasztható. Ha összefagy, egy kicsit hagyni kell felengedni és villával átkaparászni, hogy újra kristályos legyen 2-3-szor vissza lehet fagyasztani.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -