Ismerkedés: édes burgonya, sütőtök

Ha írtam volna listát az év elején, hogy az Új Év során mi mindennel szeretnék ismerkedni, kísérletezni, 3 dolog biztosan szerepelt volna a lajstromban: a sütőtökkel és a kelbimbóval kapcsolatban régi leszámolni valóim vannak – ezekről már tettem fogadalmakat korábban is, az édesburgonya pedig eddig kimaradt valahogy az életemből és régóta érzem, hogy ezt a hiányt pótolni kell. Minden persze nem megy egyszerre, de legalább kettőt sikerült egy levesben összetársítani (a sors pedig úgy hozta, hogy este a húgoméknál kelbimbó is került az asztalra, így mindhárommal találkoztam végül). A leves recepttel egy Martha Stewart hírlevélben találkoztam és úgy gondoltam, tökéletes péntek esti vacsora lesz ez a téli leves – így legalább egy kis téli érzetet is sikerül teremtenem otthon, mert az ablakon kitekintve inkább tavaszra gondol az ember mostanában.

Fűszeres édesburgonya leves sütőtök darabokkal


Előre bevallom, hogy a sütőtök ezzel a recepttel sem lopta be magát a szívembe és igazán az édes burgonya sem. Nem kell megijedni, a leves finom, az ízével nincs is semmi bajom! Mindig is a sütőtök állagával volt a problémám: nyúlós-puha, plöttyedt-krémes, teletömi a számat egy apró falat is belőle. Az édesburgonya is hasonlóan viselkedett, egészen addig, amíg jól össze nem turmixoltam a teljes adagot, így megszabadulva minden darabkától, ami a számomra nem kedvel érzetet kiválthatja. Így már jó volt még nekem is 🙂 Nem adom még fel, kipróbálom majd még az édesburgonyát más receptben is. Ötletek?

Recept (4 személyre)
Az eredeti receptet elfeleztem és kiegészítettem. A fenti linkben megtalálható változtatás nélkül.

3 db zöld kardamom (egész)
1/2 tk őrölt kurkuma
1 nagy csipet őrölt fahéj
1/2 tk őrölt római kömény (vagy egész, ha valaki úgy szereti)
1/2 tk összetört mustármag
1/2 tk őrölt chilipaprika
1/2 ek vaj
1/2 ek olivaolaj
1 szál póréhagyma
1 közepes vöröshagyma
2 db édesburgonya
50 dkg sütőtök
1 szál sárgarépa
1,2 l szárnyas alaplé
só, frissen őrölt bors

Egy nagy lábosban felmelegítem az olajat és a vajat. Hozzáadom a felaprított póré- és vöröshagymát és üvegesre párolom. Rászórom a fűszereket és 1-2 percig prirítom, hogy illatozni kezdjenek. Felkockázom (1,5-2 cm-es darabokra) az édesburgonyát, a sárgarépát és a sütőtököt, majd ezeket is a lábosba teszem. Átforgatom, majd felöntöm az alaplével. Közepes lángon, félig letakarva 25-30 percig főzöm, amíg a burgonya és a répa teljesen megpuhul. Leveszem a tűzről és utánaízesítem: sózom, borsozom.
Ha egy kicsit kihűlt, a leves felét pürésítem (én végül az egészet leturmixoltam, de aki szereti a sütőtököt és az édesburgonyát darabokban, eljárhat az eredeti instrukciók szerint is). Az egészet összekeverem és ha kell, újra átmelegítem.
Tálaláshoz egy fél szál póréhagymát egy kis vajon hirtelen megpirítottam és a levesre szórtam. Egy pici adag tejfölt kanalaztam mellé minden tányérba.


Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -