A nyáron kaptam egy karamellizáló pisztolyt, hivatalos nevén forrasztómestert, mert egy kicsit ipari a drágám, de annál hatékonyabb. Azóta is készülök izgatottan, hogy kipróbáljam, ugyanis a karamellizált cukorréteg a különböző krémes desszertek tetején a szívem egyik különleges kis csücskében talált helyet. Amélie Poulain megismerése óta ez a hely még kedvesebbé vált, megint csak bebizonyosodott, hogy nem vagyok a világon egyedül a vonzalmammal a legkülönfélébb kulináris élvezetek itánt. Crème brulée-vel terveztem felavatni új konyhai fegyveremet, de időközben szembejött egy rizspuding recept és nem tudtam tovább várni. Különben is, nyár óta már igazán itt volt az ideje, hogy bevessem az ipari lángszórómat. Az rizspuding receptje a Martha Stewart Living legújabb, 2006 novemberi számában jelent meg, én egy kicsit alakítottam az arányokon saját ízlés és eltérő mennyiség okán.

Karemellizált rizspuding málnával


Recept (6 személyre)

9,5 dl tej
225 g Arborio rizs
1 vaníliarúd
2,5 dl tejszín
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
3 tojás sárgája
1 csipet őrölt fahéj
1/2 tk só
6*1 ek kristálycukor a karamellizáláshoz
12 dkg málna (lehet fagyasztott is, de akkor csak félig kell felengedni tálalás előtt)

A sütőt 160 fokra előmelegítem. A vaníliarudat hosszában kettévágom, a magokat kikaparom és a tejhez keverem, beleteszem a vaníliarudat is és a rizzsel lassú tűzön felfőzöm. 25-30 perc alatt a rizs puhára fő és a tej nagy részét magába szívja, néha meg kell keverni. Amikor a rizs puha és a tej besűrűsödött, leveszem a tűzről, kiszedem a vaníliarudat és hozzákeverem a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat és a fahéjat. Visszateszem a tűzre és átforrosítom (nem kell főzni). 6 hőálló tálkába szétosztom a masszát, a tálkálat mély tepsibe teszem és annyi forró vizet öntök a tepsibe, hogy legalább a tálkák feléig érjen. Sütőbe teszem és kb 15 percig sütöm, amíg a massza megszilárdul. A sütőből kivéve 10 percet legalbb pihenjen mielőtt megkapja a karamellizált cukorréteget. Ehhez egy ek. cukrot szórok a puding tetejére és nyílt lánggal karamellizálom. Sütőben is elvégezhető a művelet, ehhez a grillrácshoz a leheteő legközelebb kell a tálkákat helyezni (nem lesz annyira egyenletes, mint a szórópisztollyal).
Langyosan is tálalható, de finomabb, ha a karemellizálás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük a pudingot. A karamellizált cukorréteg tetejére málnát kanalazok.

Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy a rizspudingról melyik képet tegyem fel… most midkettőt ideteszem, hátha valaki megmondja, hogy melyiket szeressem…

Előző cikkLila Füge Saláta
Következő cikkCsicseriborsó curry
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

16 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Fegyver a Metroban találtam! (2400 Ft) Ott a legolcsóbb. Reméljük nem lesz híg a leve. 🙂 Izgulok, hogy az első crema catalana-m sikerüljön!

  2. szia névtelen,
    nekem ipari van, kis piros butántartályos, de sajnos nem tudom, hogy honnan, mert ajándékba kaptam. talán vízvezetékszerelôk használhatnak ilyet a csövek tágításához… elég brutális.

  3. Szia LilaFüge!
    Azt szeretném kérdezni, hogy neked milyen karamellizáló pisztolyod van? Tegnap láttam egyet a Mammut I-ben a fsz-en, de nem tűnik valami high tech cuccnak. Viszont sütőben nekem sem ment a roppanós karamellréteg kivitelezése… Ott csücsül a négy kicsi szufflé forma teli azzal a finom sárga krémmel és csak a roppanós rétegre várnak…

  4. Igazad van Rozmaring, a fotók nagyrészt Gábor feladatköre, de nem mindig kapható a feladatra, így én is készítek néhányat. Egyre többször esik ez meg, én nagyon örülök, hogy tanulok, ô pedig segít (és közben alig várja, hogy együnk már).

  5. a karamellizáló pisztolyra teljesen beindultam (fegyverviselési engedély
    nélkül pisztoly használat, remek!) és a piros hátteres rizspudingos
    képre
    szavazok. Tényleg te készíted a fotókat is? Nagyon ügyes vagy, azt
    hittem
    az Gábor feladatköre:)

  6. A Mammutban lévő bolt nagyon jó, én is csak ajánlani tudom. Mindent beszereznek, ami nincs, gyakran megfordulok ott (is).
    Gabi: Ezt a pisztolyt már sok helyen lehet kapni, biztos találsz. Használható még paprika és paradicsom héjának lehántásához is.
    Lilafüge: szerintem a kép a piros háttérrel jobban harmonizál. És jobban megy az oldal színéhez.:))

  7. Kedves Gabi, ha nem is annyira ipari mint az enyém, de kifejezetten konyhai karamellizálót láttam a Mammut I.-ben az alagsorban. Van ott egy pici konyhai felszereléseket áruló bolt, a kis méret ellenére szinte minden van ott, csak ajánlani tudom.

  8. Hol lehet beszerezni ezt a csodaalkalmatosságot?
    Engem is régen izgat a karamellizálás titka, csak egyelőre nincs mivel.
    Üdv, nagyon tetszik a blogot, csak így tovább!
    Gabi

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here