Akár kezdődhetett volna a sorozat ezzel a recepttel, mert nagyon sok köze van a chocolate chip cookie-nak az első konyhai kalandozásaimhoz. Akkoriban lehetett itthon kapni Shoprite csokichips-et és ezen felbuzdulva szerettem volna amerikai csokis kekszeket sütni. És ha már , akkor törekedtem a tökéletes cookie elkészítésére, rengeteg receptet kipróbáltam. Mindez a gimis éveim végére tehető, vagyis maradjunk annyiban, hogy jó rég volt.

Chocolate chip cookie


Azóta már nincs Shoprite – mint ahogy nem alkalmazunk amerikaiakat középvezetői szint fölött minden pozícióba (nem sajnálom, nem is volt jó) és részben a sok költözésnek köszönhetően a tuti receptet elhagytam. Szegény chocolate chip cookie helyét átvették egyéb finomságok és néhány hete vettem csak észre milyen régen készítettem utoljára. Hiáynzott. Nekiláttam hát a recept feltámasztásának, több széria is elkészült mire végre megmaradtam ennél, illetve ezt a receptet adaptáltam itthoni viszonylatokra. Így semmi beszerezhetetlen hozzávaló után nem kell koslatni (nem mintha olyan sok lenne a receptben eredetileg). Érdemes a teljes cikket elolvasni, de a biztonság kedvéért az aranyszabályokat idegyűjtöm belőle:

1. A chocolate chip cookie langyosnál kicsit melegebben az igazi.
2. A tésztát pihentetni kell 36 órát (tényleg! kipróbáltam 20, 24 és 36 óra pihentetés után és az utolsó az igazi). A tojás nedvessége így mindent átjár, a barnacukornak pedig van ideje kibontakozni és mély, karamelles ízt adni a keksznek.
3. Nagy gombócokat kell sütni. Legalább golflabda méretű, de inkább kicsit nagyobb tésztát kell kiporciózni és nem lelapítani, el for szépen terülni magától. Így a közepe mindig puha marad, még másnap is élvezhető lesz a keksz.
4. Nagyon fontos a csoki. Én nem találtam igazán jó minőségű chipset, így maradtam a szimplán jó minőségű BEVONÓcsokinál. Ez azért nagyon klassz, mert a sima csokinál sokkal jobban olvad, így belül a keksz úszik a csokiban. Legalább 60% csokoládétartalmú legyen a couverture csoki, én Lindtet használtam.
5. Sózni kötelező. Nem elég a “sütibe mindig tegyünk sót” szabályt betartani, hanem érdemes a sütőből kiszedett kekszeket azonnak meghinteni nagyszemű tengeri sóval. A karamellás ízt egészen más dimenziókba repíti, a csokinak pedig teret teremt a kiteljesedéshez.


Recept (40-45 kekszhez)

24 dkg sima liszt
24 dkg LisztMix
1 1/4 tk szódabikarbóna
1 1/2 tk sütőpor
1 1/2 tk só
30 dkg puha vaj
28 dkg világos barnacukor
22 dkg sütőcukor
2 tojás
2 tk vaníliakivonat
55 dkg 60%-os csokoládé, ha lehet bevonócsokoládé
nagyszemű tengeri só

Az első5 száraz hozzávalót egy nagy tálban összekeverem. A vajat a 2 féle cukorral robotgépben habosra verem – legalább 5 perc. Alacsonyabb fokozatra kapcsolom a gépet és egyenként hozzákeverem a tojásokat és a vanilíaesszenciát. Egészen lassú fokozaton kanalanként hozzáadom a lisztes keveréket, majd a csokoládét. Éppen csak addig keverem, amíg egyenletes lesz a tészta. Tálba teszem, fóliával légmentesen letakarom és 36 órára a hűtőbe teszem.
Másfél nap múlva a sütőt 180 fokra előmelegítem, a tésztából nagyobb ringló (vagy golflabda, kinek mi tetszik) nagyságú adagokat kanalazok sütőpapírral kibélelt tepsire. Kb. 15 perc alatt készre sül a keksz, 12 perc után nagyon kell figyelni, amint középbarna a kekszek széle és kellemes világosbarna a közepe is, gyorsan kiveszem. Ha túlsül nem lesz lágy a közepe és akkor oda a tökéletesség. A sütőből kivéve azonnal megszórom nagyszemű tengeri sóval, rácsra szedem és 10 percig hagyom hűlni. 15 perc után középmelegen fogyasztva a legfinomabb. (Másnap reggel tejbe tunkolva sem rossz azért.)

Előző cikkSegítsüti – lehet még segíteni!
Következő cikkIsmerkedés
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

11 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Miután nálad találtam meg A Tökéletes répatorta és A Tökéletes sajttorta-alapreceptjeimet, ilyen kérdésekben már a te blogodhoz fordulok először. Most próbáltam ki ezt a receptet, ő is bekerült A Gyűjteménybe 😀

  2. Ez valóban isteni, amerikai kolléganő sütött nemrég, és ő is ugyanezen recept alapján készítette. Ő lágyabban szereti, ezért nem sütötte meg teljesen, mi meg alig bírtuk abbahagyni… 🙂

  3. Nagyon jól néz ki a süti, de a leírás alapján akkor ez nem az a fémdobozban sokáig eláll típus? Nem mintha nem fogyna el hamar, de mondjuk 2-3 nap után már nem az igazi?
    És a sózás engem kicsit megrettent, tényleg olyan jót tesz neki ?:) Olyan furcsa 🙂

  4. Akkor elképzelhető, hogyha nekem van jó minőségű kenyérlisztem (Tótkomlósi,nincs benne semmi adalék), akkor azzal kiválthatnám, ugye?

  5. KataKonyha: A LisztMix Komáromi (Pannonmill) lisztfajta, magasabb a sikértartalma mint a sima lisztnek és ezért jó kenyérsütéshez is pl, de nincs benne semmi adalék, élesztô, stb., ami kenyérliszteknél lenni szokott. A sütibe 2 féle liszt kell, de semmi extra adalék. Mindenféle boltban találsz szerintem.
    Névtelen: eltaláltad, leves lesz 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here