Kultúrák találkozása megengedett
Havas DóraA Szilveszter nem úgy alakult, ahogy elterveztük: nagy ünneplés helyett beteg gyereket ápoltunk. Megvettem előre az 1 kg lencsét gondolván hogy majd mindenféle finomsággal ellátom az egész családot és néhány vendéget is, ehelyett anyukám főzött levest elsején és hozta magával a lencsét. Azóta is itt várakozik a gyönyörű lencse a konyhapulton, nem bírtam már tovább nézni, levest készítettem.
40 dkg lencse éjszakára beáztatva
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
150 g sűrített paradicsom
3 ek olíva olaj
25 szelet kolbász
4 tk egész római kömény
3 tk szárított kakukkfű
1 tk citrombors
4-5 babérlevél
1 citrom frissen facsart leve
víz
só
A felkockázott hagymát a kolbászszeletekkel és a fűszerekkel olívaolajon pár percig izzasztom, majd hozzáadom az összetört fokhagymát és 2-3 percig kevergetve pirítom. Hozzákeverem a paradicsompürét, kevergetve további 2 percig pirítom, végül beleteszem a lencsét, a felkarikázott répákat, felöntöm 2 l vízzel és fedő alatt közepes lángon addig főzöm, amíg a lencse megpuhul – kb. 40 perc. Időnként megkóstolom és fokozatosan sózom. Ha a lencse puha, elzárom a lángot, a leveshez keverem 1 citrom frissen facsart levét, ha kell utánasózom. Lefedem, 10 percig pihentetem, forrón tálalom.