Mandulás töltött kalács

Mielőtt újfent kiszáradt volna az összes gyurma itthon, szorgos kis kezek gilisztákat gyúrtak, a nagyobb kezek pedig kalácsot fontak belőlük. Voltak egyszínű és többszínű kalácsok, mind a játéksütőben végezték. Jól szórakoztunk és egyik délután megígértem R2rnak, hogy sütünk igazi kalácsot is. Lelkendezett, de később kiderült, hogy nem egészen értette, mit akarok: azt kérdezgette folyton, hogy mikor veszünk már kalácsot. Az időjárás végül elintézte, hogy helyretegyük a dolgokat – az elmúlt pár nap tökéletes volt a kalácssütésre. A teljes folyamat nem hiszem, hogy összeállt R2r fejében, de a formázás, töltés, sütés részeket nagyra értékelte. Már ezért megérte!

 Mandulás töltött kalács

Amúgy 24 óra alatt sikerült eltüntetnünk a kalácsot, igaz többen is voltunk rá. Húsvétkor egészen biztosan nekifutunk újra, de ha a kis kuktámon múlilk még az is lehet, hogy hamarabb, mondjuk ma délután. Mivel a kenyérsütő gépem kicsi, hagyományos módszerrel – igaz dagasztógéppel – készítettem. Így is elég sok időt vesz igénybe, de a kalács már csak ilyen, tökéletes esős koratavaszi délutáni program.

Recept (1 kalácshoz)

1 tasak szárított élesztő
50 dkg sima liszt
3 dl tejszín
1 tojás
1 tojássárgája
5 dkg puha vaj
3 ek cukor
1 tk só

1 tojás a kenéshez

Mandulatöltelék:
10 dkg hagyományos (bio) marcipán
10 dkg tisztított mandula
6 dkg porcukor
3 dkg cukor
1 dl víz

A kalácshoz az összes hozzávalót a vaj kivételével dagasztógépbe teszem és összekeverem. Fokozatosan hozzáadom a puha vajat is és legalább fél órán keresztül dagasztom a tésztát, amíg hólyagos lesz. Ha szükséges – túl kemény a tészta – adok hozzá még egy kevés tejszínt vagy tejet, legfeljebb fél decit.
A dagasztás után meleg, huzatmentes helyre teszem a tésztát, letakarom és duplájára dagasztom. Közben elkészítem a tölteléket: a mandulát a porcukorral robotgépben egészen finomra őrlöm. A cukorból és a vízből szirupot főzök: egy kis lábosban forrásig melegítem őket, majd a kész szirupot hagyom kihűlni. A cukros mandulához adom és addig pulzálom a robotgép aprító késével, amíg lágy marcipánhoz hasonlító homogén masszát kapok. Végül hozzáadom kis darabokban a marcipánt és sűrű masszává dolgozom a géppel.
Amint megkelt a tészta, 4 részre osztom, mindegyikből hosszú, kb. 10 cm széles csíkot nyújtok, hosszában a közepébe púpozom a töltelék negyedét, szorosan feltekerem, hogy egy hosszú töltött gilisztát kapjak. Mind a négy adag tésztát megtöltöm, majd négyes fonással megfonom a kalácsot.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem, letakarom és hagyom, hogy duplájára keljen, közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. Megkenem kissé felvert tojással és az előmelegített sütőbe teszem. 30 perc alatt készre sütőm, ha nagyon barnulni kezd, egy sütőpapírral letakarom. A sütőből kivéve hagyom kihűlni (langyosan már szeletelhető).

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -