Mangóhab

A múlt heti lánybúcsún az volt a menyasszony egyik feladata, hogy elkészítse a desszertet. Mivel ez már az “alapozás” végére esett – értelemszerűen az ivászat és a közös vacsora záróakkordja volt az édesség – ügyeltünk arra, hogy könnyen elkészíthető legyen. Még így is izgultam egy kicsit, amikor a késes robotgépet kellett kezelnie a leendő arának… a biztonság kedvéért a közelében maradtam – nem is lett semmi baj, sőt, isteni a desszert került ki a kezei közül!

Mangóhab lime-mal, joghurttal, kókusszal

Másnap elkészítettem én is, mert tényleg gyors, és nagyon nagyon finom. Persze nem bírtam ki, hogy egy kicsit ne alakítgassam az eredeti receptet, ami egy thai szakácskönyvben található és már előző este is csak alig-alig követtünk. A menyasszony által készített verzió nem állt másból mint édes, vaníliás tejszínhabból és gyümölcspépből, és így is nagyon könnyű, üdítő desszert volt. Én tettem még bele joghurtot, egy kevés kókusz szirupot és enyhén pirított kókuszreszeléket. Ettől kicsit elegánsabb lett, de igazából mindkettő nagyon jól működik. Ha a joghurt lecsepegtetését nem számítjuk, mert arra rá kell szánni 1-2 órát, 10 perc alatt elkészül ez a finomság, még a bonyolított változatban is.

Recept (6-8 személyre)

1 nagy mangó
1 lime leve és reszelt héja
1/2 l hideg habtejszín
4 ek porcukor
2 dl lecsepegtetett joghurt
1 tk vaníliakivonat
1/2 tk kókusz szirup
4 ek enyhén pirított kókuszreszelék

A mangót megpucolom, a húsát késes robotgépbe teszem 1/2 lime levével és 1 lime reszelt héjával. Teljesen pépessé turmixolom.
A tejszínt kemény habbá verem. Amikor már majdnem kész, hozzáadagolom a porcukrot, a kókusz szirupot és a vaníliakivonatot, addig verem, amíg a cukrot felveszi. Lágyan összeforgatom a lecsepegtetett joghurttal. Beleöntöm a mangópépet és éppen csak egy kicsit keverem el, hogy márványos legyen. Poharakba szedem és megszórom kókuszreszelékkel. Azonnal fogyasztjuk, nem áll el!

Bármilyen gyümölcsből el lehet készíteni (adott esetben a kókusz nélkül), én már alig várom, hogy végre beinduljon az eperszezon, mert azzal is ki fogom próbálni! Hasonló receptjeim: málnával, erdei gyümölccsel, rebarbarával.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -