Pálinkás szaloncukor 45 perc alatt

Évek óta nem eszünk szaloncukrot, mert a boltit inkább kösz nem, de arra sem tudtam magam rávenni, hogy magam készítsem. Különböző blogokon annyit olvastam róla, hogy mennyire gyors és egyszerű a házi szaloncukor készítés, hogy idén úgy döntöttem, talán megpróbálom. A végső lökést a Nobilis pálinkakóstoló csomagja adta meg, ezekből ugyanis most nem ihatok (baba a hasban), de olyan klassz ízeket kaptunk, hogy arra kerestem megoldást, hogyan tudnék kis mennyiséget mégis magamba csempészni. Íme az első próbálkozás. Nem panaszkodom.

Málnás-pálinkás szaloncukor

malnas szaloncukor 3.jpg

A szaloncukor készítése tényleg nem macera, ha elfogadjuk azt, hogy az olvadt csokoládéba mártogatás az egyik legjobb stresszoldó. Aki ezt nem hiszi, ne is kezdjen bele, mert biztos idegbajt kap majd. Én élveztem és még R2r-t is be tudtam vonni, így ihletett karácsonyi készülődés kerekedett a pálinkakóstolásból.

malnas szaloncukor 2.jpg

A Nobilis pálinkákról részletesebb beszámolót majd több, mint egy év múlva tudnék adni, de addigra nem hiszem, hogy marad belőlük akár egy csepp is. Aki kóstolja elismerően csettintget és újratölt… ti kóstoltátok már? A feketeribizlis biztos, hogy belekerül valamibe az ünnepi ételek közül, erről ígérem beszámolok.

Recept

20 dkg blansírozott mandula
10 dkg porcukor
30 dkg fagyasztott málna
1 ek cukor
1 ek málnapálinka
10 dkg legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé

A mandulát a porcukorral késes robotgépbe teszem és egészen finomra őrlöm. A málnát kis lábosba teszem és az 1 ek cukorral alacsony lángon egészen sűrűre főzöm. Szűrőn átpasszírozom, a magokat kidobom. A málnapépet lehűtöm, majd a pálinkával együtt a cukros mandulához keverem. Amíg a csokoládét felolvasztom, a málnás marcipánmasszát behűtöm.

A csokoládé 2/3 részét kis darabokra vágom, közepes tálba teszem és vízgőz felett, közepesen alacsony lángon felolvasztom. A maradék csokoládét nagyon finomra vágom. Az olvasztott csokoládét leveszem a gőzről és hozzákeverem a maradék csokoládét, simára, fényesre keverem.

A málnás marcipánból kis gombócokat formázok és a csokoládéba mártom őket. Sütőpapírral bélelt tálcára teszem és hagyom, hogy a csokoládé megdermedjen (hűtőbtéve ez a folyamat felgyorsítható). Selyempapírba csomagolom és dobozba teszem. Nem árt, ha hűtőben tároljuk.

malnas szaloncukor.jpg

Csak szólok, hogy csináltam narancsosat is, holnap felteszem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -