R2r étrendjének (amióta szilárdat is eszik) szinte a kezdetektől fogva része a zabkása – illetve eleinte mindenféle gabonából készítettem neki kását a doktor néni javaslatára. Ő azt mondta, hogy ha pici korától kezdve kap kását, megszokja és nem fogja elutasítani később sem, sőt előnyben részesíti majd a készen kapható agyoncukrozott és tartósított pelyhekkel szemben. Ez szerencsére bejött. Ennél egészségesebb, táplálóbb reggelit pedig nem nagyon tudnék neki, khm, magunknak adni. És a tetejébe még finom is… kellemes napot mindenkinek!

Zabkása, eper, joghurt, juharszirup

 
Rá kellett jönnöm, hogy nem készítek elégszer zabkását – valljuk be egyszerűbb a szokásos kenyér-sajt-sonka-zöldség kombinációt összepattintani reggel. Ma is az volt a kiváltó ok, hogy elfelejtettem kenyeret venni. Most ennek csak örülni tudok, mert a reggeli annyira kedvünkre való volt, hogy nincs tovább kifogás, hetente legylább egyszer zabkása lesz reggelire! 10 percnél ezt sem tart tovább összedobni és a maradékot hidegen el lehet kanalazgatni uzsonnára, csak a megfelelő kiegészítőket kell hozzá összeválogatni. Nálunk ma eper, juharszirup és lecsepegtetett joghurt került szép sorban a tetejére. Meggyőző kombináció!

Recept (2 személyre)

25 dkg eper
4 ek juharszirup
1 1/2 dl lecsepegtetett joghurt
1 tk vaníliakivonat
5 púpozott ek zabpehely víz

Egy kis lábosban a zabpelyhet felengedem annyi hideg vízzel, amennyi ellepi + 1 cm. Közepes lángon ízlés szerinti krémességűre főzöm, néha megkeverem. Én úgy szeretem, ha a nyákos levét elfővi és szinte száraz a zabkása, de ez tényleg ízlés kérdése, a lényeg az, hogy megpuhuljanak a pelyhek. Ezen a ponton lehet hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt keverni. Nem ízesítem, mert a feltétek elég ízt adnak neki.
A joghurtot kikeverem 1 tk vaníliakivonattal, az epret megmosom, kicsumázom és felnegyedelem. A zabkását 2 kistányérba szedem, meglocsolom 2-2 ek juharsziruppal, rászórom az epret és rákanalazok a joghurtból.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. hát igen, nálunk is mindig más kerül bele, pont az a jó, hogy lehet variálni annak megfelelően, hogy milyen a kedvem vagy mi van itthon. én valami édeset (legalább magamnak) mindig teszek bele, de a reszelt alma is nagyon jó (az volt R2r bevezető papija sokáig)

  2. Én is szoktam zabkását fözni reggelire a mamának meg kicsi fiának 🙂 (1,5 éves) Ízbolygó receptjét használom, abban a mazsola meg az áfonya édesít, nem szoktam bele cukrot vagy mézet tenni, csak kicsit kihütöm és néha reszelt almát keverek bele.
    http://www.izbolygo.hu/?p=960

  3. Mi is szoktunk ilyesmit enni : ) Tényleg finom. Igaz én sokszor csak meleg tejben áztatom a zabpelyhet, amég kicsit meg nem puhul. Ez is csak pár perc. Bár gyerkőcnek azért az túl kemény lenne…. Szépek a képek is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here