Ricottatorta gyorsan

Nincs ehhez a sütihez olyan sok hozzáfűzni való. Két betegség közé szorult G szülinapja, de a családi ebédre szerettem volna egy tortával is készülni, mégis csak nagy nap volt az a bizonyos. A cheesecake (sajttorta) amúgy is nagy kedvenc nálunk, majdnem azt készítettem, de közben megláttam Dolce vitánál a sütés nélküli ricottatorta receptjét és a két gondolatból született egy új torta, ami akkora sikert aratott, hogy másnap újra elkészítettem. Ezt kell sütni – ebben hasonlít a hagyományos cheesecake-hez, viszont abban a DV féle torta rokona, hogy 20 perc alatt össze lehet dobni. Sütéssel és a hűléssel együtt 2,5 órával kell számolni. Pont ennyi idő alatt egy több fogásos ebéd is elkészül(t).

Ricotta torta


Recept (10-12 személyes tortához)

1 kg ricotta
25 dkg Philadelphia krémsajt
6 tojás
20 dkg cukor
5 dkg liszt
1 citrom frissen facsart leve
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 tk vaníliakivonat
35 gr (3 db) teljes kiörlésű keksz
vaj a forma kikenéséhez

A kekszet finomra darálom. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazok és a darált keksszel megszórom (liszt helyett). A többi hozzávalót keverőgépben éppen egyenletesre keverem és egyből ki is kapcsolom a gépet, hogy ne keveredjen túl sok levegő a masszába, mert buborékos lesz és megrepedezik sütés közben. 140 fokra előmelegített sütőben 1 1/4 óra alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a széle már aranybarna, de a közepe nem egészen szilárdult meg. Tálalás előtt, kb. 1 óra alatt, langyosra hűtöm.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -