Spárgás finomfőzelék csirkefasírttal

Gyerekkoromban szerettem a főzelékeket, legalábbis jól toleráltam, ha nagymamám ilyesmit tette elém ebédidőben. Kettőt nem, a tököt és a sóskát, ezeket most sem vagyok hajlandó megkóstolni. Hosszú ideig kimaradt az életemből a főzelékezés, mert menzás rántásgombócokra nem vágytam, máshol pedig ritkán készítik. Mostanában sem főzök túl gyakran főzeléket, de amikor egy jól sikerült adagot percek alatt elpusztítunk, ezt megbánom.

Spárgás finomfőzelék csirkefasírttal

Legutóbb finomfőzeléket ettünk, de mivel a spárgaszezon közepén járunk, nem hagyhattam ki, hogy az is kerüljön bele. Miközben pucoltam a spárgát eszembe jutott, hogy a hűtőben még pont egy fél tányér spárgakrémleves várja sorsát, és az adott egy ötletet. A zöldségeket enyhén cukros, sós vízben éppen csak addig főztem, hogy mind ress maradjon. A zöldségeket kiszedtem, a főzőlevet belére beforraltam, hozzáadtam a spárgakrémlevest és ezzel is forrlatam pár percig. A végén vaj sűrítette be a főzeléket, rántást nem is kapott. Mennyei! Egy kis maradék levessel érdemes kipróbálni.

Recept (4 személyre)

1 karalábé
3 sárgarépa
30 dkg friss zöldborsó pucolva
1/4 kg spárga
1 nagy csokor petrezselyem
1 dl spárgakrémleves
1 dl tejszín
5 dkg vaj

2 tk cukor
víz (kb 7 dl)

A zöldségeket megtisztítom, egyformára vágom. A sárgarépát és a karalábét hideg, sós és cukros vízben felteszem főni, amikor elkezdenek puhulni, hozzáadom a borsót, végül pedig a spárgát. Amikor minden zöldség félpuha, lehúzom a tűzről, a főzőlevet felfogom, a zöldségeket félretszem és melegen tartom. 5 dl főzőlevet beforralok a felére, hozzáadom a tejszínt és a spárgakrémlevest és lassú tűzön tovább gyöngyöztetem, amíg kb. 5 dl folyadékom marad. Lehúzom a tűzről, hozzákeverem a hideg vajat, amitől kissé besűrűsödik. Visszateszem a zöldségeket és hozzákeverem az apróra vágott petrezselymet.

A csirkefasírthoz 1/2 kg csirkemelett ledarálok, hozzáadok 2 szelet morzsára aprított kenyeret, 5 dkg reszelt parmezánt, sót, borsot, 2 ágacska kakukkfüvet, 1 citrom reszelt héját és 1 tojást. Összedolgozom, kevés olajban kisütöm.

Ebéd után a fotóalanyt azért lenyúlta még R2r…

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -