5 + 1 finomság szilveszterre, vegetáriánus és vegán is!

Az év utolsó napján is szeretünk finomat enni, persze lehetőleg minél kevesebb munka árán, hiszen a cél elsősorban a mulatság, nem pedig a robot. Ezért aztán csupa előre elkészíthető, könnyen szállítható ételt válogattunk újévi gyűjtésünkbe.

A gazdag

Ha csak csirkemájat kaptál a piacon, az is tökéletesen megfelel, a konyakba áztatott mazsola és a vaj mindenképpen különlegessé és ünnepivé varázsolja ezt a házi májkrémet. Ha nem otthon bulizol, tedd csavaros tetejű üvegbe, abban szépen utazik, tálaláskor is mutatós, és ha véletlenül megmarad, könnyű tárolni. Bár szerintünk inkább az lesz a gond, hogy ez fogy el majd leghamarabb az asztalról.

A rágcsa 

A kiegyensúlyozott alkoholfogyasztásnak két titka van: a vízbevitel és a rágcsálás. Ez utóbbit segít kipipálni a klasszikus sajtos stangli, amiből tapasztalataink szerint nem lehet eleget sütni. Úgyhogy nyugodtan készülhet rögtön dupla mennyiségben, jól záródó dobozban szerencsére napokig megőrzi a ropogósságát. Vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják.

A tunkolós

A házi sütés mellett szükség lesz némi kekszre és csipszre, illetve a vendégek is biztosan hoznak némi ellátmányt. A szárazabb rágcsa mellé tökéletes kiegészítő ez a szárított paradicsomból készült pesto, de reméljük, minden asztalon lesz némi hasábra vágott uborka és sárgarépa is – ezekkel szintén pompásan mártogathatjuk ezt a napsugaras ízű krémet. Ráadásul ha a parmezánt élesztőpehellyel helyettesítjük, még a vegán vendégeket is boldoggá tehetjük.

A tengeri

Nem eszünk elég halat, pláne nem eszünk elég apróhalat. Pedig egyrészt a szardínia és a makréla a legfenntarthatóbb tengeri termékek közé tartozik, másrészt, mint a zöldségeknél és a gyümölcsöknél, itt is a „héjában” (és a csontjában) van a vitamin nagy része, úgyhogy mondhatni duplán számít. Ha valaki azt gondolja, nem szereti a szardíniát, annak érdemes több márkát is megkóstolnia, mert hatalmasak a különbségek. És nem feltétlenül az ár a mérvadó, a mi egyik kedvencünk például 300 forint alatt kapható egy országos lánc boltjaiban.

A szerencsehozó

Lencse kell, ez nem kérdés. Ezen nem múlhat a 2019-es jövedelmünk. De a szokásos levesek és főzelékek helyett ezúttal egy svédasztalon is mutatós, színes, a narancstól kicsit egzotikusabb salátát választottunk, amelyet szintén előre elkészíthetünk, és melegíteni sem kell.

Pezsgős trüffel

Magyar vendégség nem létezhet édesség nélkül, a pezsgő meg ugye a szilveszter vezérfonala, úgyhogy egy kis alkoholos desszert tökéletes kiegészítője az estének. Ráadásul valószínűleg ez a világ egyik legegyszerűbb trüffelreceptje is, úgyhogy akár 31-én délután, már a pezsgő tesztelése közben összedobhatjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -