Mindenhol birsalma

Birsalma. Nem is emlékszem pontosan mikor találkoztunk utoljára. Még valamikor gyerekkoromban volt, az biztos. Több randevút is megéltünk, a birsalma és én: ismerkedtem birsalmalevessel, de ez még a gyümölcslevesek között is középszerűnek ítéltetett gyermeki ízleőbimbóimnak – ebből talán az is kiderül. hogy nem voltam és vagyok a gyümölcslevesek lelkes híve. Volt legalább egy tête-á-tête-ünk a birsalmaszósszal is, de akkoriban a gyümölcs és a hús párosítását nem tudtam igazán értékelni. Röviden összefutottunk a birsalmasajttal, de nem hagyhatott bennem mély nyomot, leginkább egy furcsa állagú ragacsos valami érzetét kelti bennem az emlék. Nyersen viszont imádtam. Bármikor, bármilyen birsalma készült otthon nagymamám vagy anyukám konyhájában, én lestem a pillanatot, hogy a nyers gyülmölcsből kapjak egy falatot és utána grimaszolhassak, ahogy nekem tetszik. Talán ez a kedves emlék a számat hirtelen összerántó fanyar birsalmáról az, ami arra késztetett, hogy észrevegyem a jeleket magam körül és adjak neki még egy esélyt. Ugyanis mindenhol kacsingat felém: a legkézenfekvőbb, hogy a zöldségesnél, hiszen szezonja van, csütörtökön az Auguszt-nál láttam birsalmasajtot, nagyon jól nézett ki!, Zsófi a Chili és Vanilián terjeszti az igét, és a héten egy másik kedvenc blogon is készült birsalmasajt. Azt hiszem ennyi jel elég. Utánanéztem, nekiláttam, megcsináltam, majdnem mindet felfaltam (pedig ezt tilos, mert nincs még kész), most pedig megosztom tapasztalataimat.

Birsalmasajt


A fent említett Delicious Days recepttel kezdtem dolgozni. Tapasztalatom szerint ez a módszer jó, de javításra szorul: sok benne a cukor, ahogy ő is írja; nem elég savanykás (ez a sok cukor miatt is van), viszont előnye, hogy a sütőben szárítás miatt valóban fogyasztható néhány óra múlva is – ettől függetlenül még ráfér(ne) pár nap száradás. Erre nálunk most nem nyílt lehetőség, de majd legközelebb!
A savanyúság kérdésének megoldására 3 javaslatom van: kevesebb cukor, érett (sárga) birsalmák, hogy a birsalma íz minél intenzívebb legyen, 2 karika citrom + egy kis citromlé. A citromkarikákat összefőztem a birsalmával, majd a pürésítés előtt kiszedtem. A citromlevet a pürésítés után adom hozzá, ez nem csak a savanykás íz kérdést oldja meg, hanem a zselésedében is segít, mert a pektinnel (ami a gyümölcsben található ternészetes zselésítő anyag) összedolgozik (nem akartam kölcsönhatást írni :). A pektin miatt érdemes a birsalmát a héjával és a magházával együtt főzni, mert ezek tartalmazzák a legtöbb pektint, a pürésítés előtt ezeket el kell távolítani.
Mindezek alapján ma este az alábbi recept szerint fogok eljárni.

Recept

4 birsalma (tiszta gyümölcshús főzve 50 dkg)
40 dkg cukor
3 karika citrom
1/2 citrom leve
víz
friss dió ízlés szerint

Az alapszabály, mint hosszas kutakodás után megtudtam, a következő: 1 kg tiszta gyümölcshúshoz a súlya 80%-át kell adni a cukorból, vagyis 80 dkg-t. (Fél kilónál ez 40 dkg.)

A birsalmát alaposan megmosom, feldarabolom, a magházakat kivágom. Az egészet, a magházakat is (!) + a citromkarikákat kb. fél óra alatt puhára főzöm annyi vízben, ami épp ellepi. Ha megpuhult, a magházakat és a citromkarikákat kidobom, a gyümölcs héját lehúzom, kidobom, a gyümölcshúst pedig botmixerrel pürésítem.
A püréhez adom a cukrot és a citromlevet, és nagyon kis lángon addig főzöm, amíg a lábos alját kevergetés közben látni lehet. Teszt: akkor van kész, ha hideg tányérra csöppentve nem folyik szét a massza. Én itt hozzáadok kb. 2 marék nagyobb darabra aprított diót. Lehet mandulát is, ez egyéni ízlés dolga.
Enyhén kikent formába öntöm és a/ 50 fokos sütőben 2-3 órát szárítom – így aznap fogyasztható, de messze nem elég szilárd, b/ félreteszem, meleg, száraz helyen kiszárítom. Ehhez a formából másnap kifordítom a megszilárdult birsalmasajtot és 2-3 naponta átfordítva a kívánt szilárdságig szárítom. Utána fóliába csomagolva hűtőben tárolom.

Még egy gondolat: jó példa számomra a történet a birsalmával arra, hogy érdemes időről-időre a különböző ételekről kialakult véleményünket felülvizsgálat alá helyezni – lehet, hogy a gyerekkorban rögzült utálat a mai fejlettebb ízlésünknek már megfelelne csak nem is gondolunk rá! Én elhatároztam, hogy újraismerkedem a sütőtökkel és a kelbimbóval, bár ez utóbbi halmozottan hátrányos helyzetből indul.
Köszi mindenkinek, aki arra sarkallt, hogy a birsalma visszatérjen az életembe!

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -