Téli leves
Havas Dóra
Fűszeres póréhagyma leves
Nem hívtam most fel se nagyit, se anyut, mentem a saját fejem után és a leves így is nagyon finom lett. A fűszerezése tér csak el egy kicsit a nálunk megszokottól, de nekem most így esett jól (és nem utolsó sorban ezek a zöldfűszerek voltak éppen kéznél). Nagyon kellemes, krémes leves ez, annak ellenére, hogy egy csepp tejszín sincs benne. Amikor készült, az illatok alapján arra gondoltam, hogy kanalazok majd a tetejére egy kis tejfölt, de teljesen felesleges lett volna, kihagytam.
Recept (6 személyre)
3 szál póréhagyma
2 nagy krumpli
3 babérlevél
1 kb. 10 cm-es ágacska kakukkfű
1 kb. 5 cm-es ágacska borsfű
kb. 2 l zöldségalaplé
2 ek olíva olaj
2 ek vaj
só
őrölt fehér bors
A póréhagyma fehér és világoszöld részeit megtisztítom és egyforma darabokra vágom, a krumplival ugyanezt teszem. Az olajat és a vajat felhevítem, beleteszem a zöldfűszereket és egy kicsit megfuttatom őket, hogy aromájukat kiengedjék, vigyázva, hogy ne égjenek meg. Alacsonyra veszem a lángot, a lábosba teszem a hagymát és a krumplit és félpuhára párolom. Felöntöm az alaplé 3/4-ével és egészen puhára főzöm a zöldségeket. Amikor kész a zöldfűszereket kiszedem és a levest turmix gépben teljesen homogénre pürésítem. Visszateszem a lábosba, sózom, borsozom, ha kell még egy kis alaplevet adok hozzá. Egyet hagyom rottyanni és forrón tálalom.