A sokoldalú tortilla

A nagy uzsonnás doboz dillemma, mármint hogy mi is kerüljön bele: szerintünk tortilla, mert igazán sokoldalú és általában szeretik a gyerekek.

Szeptember 1-től június közepéig minden hétköznap reggel felmerül a kérdés, hogy a szokásos téliszalámis szendvics helyett mit csomagolhatnánk a gyerekeknek az iskolába, ami nem a kukában, vagy a táska aljában kilapítva végzi. Ezer okunk van rá, hogy ezen elgondolkozzunk, nyilván mindenki ki tudja egészíteni a listát:

  • Nagy rá az esély, hogy a menza és a büfé kínálatánál egészségesebb, értékesebb túlélőkészletet állítunk össze otthon;
  • A gyerekeknek (is) fontos, hogy megszokják, hogy naponta legalább ötször étkezzenek, ez összhangban van a leterheltségükkel is: jó ha bekapnak pár falatot a szünetekben és egyáltalán nem mindegy, hogy ezek üres kalóriák, vagy értékes tápanyagok;
  • Ahogy egyre önállóbbak a gyerekeink, hatásunk az étkezésükre is egyre kisebb. Jó, ha legalább ott igyekszünk ezt befolyásolni, ahol még tudjuk.

Miközben ezekkel a dolgokkal tisztában vagyunk, az is tény, hogy a nap 24 órából áll, ezért az uzsonnás doboz összeállítása nem vehet el 10 percnél többet az életünkből naponta.

Kellenek az időtakarékos, életmentő ötletek és itt jön a képbe a tortilla.

Szerencsére már minden szupermarketben lehet kapni többféle változatban: kicsi, nagy, teljes kiőrlésű lisztből készült, stb., válogathatunk kedvünkre. A következő lépés a töltelék. A nagyon egyszerűtől az egészen komolyan megkomponált tekercsekig tényleg mindent tortillába lehet csavarni és pont ez benne a jó.

 

Quesadilla

A quesadilla alapesetben nem más, mint egy kettéhajtott tortilla lap, amit sajttal töltenek meg a mexikóiak és vaslapon vagy serpenyőben addig sütik, amíg a sajt megolvad. Nincs gyerek, aki ezt ne szeretné: nyúlós sajt és sós palacsinta (kicsit sarkítva természetesen). A nagy igazság pedig az, hogy a sajt mellé a finnyás gyerekeknek is be lehet csempészni sok egészséges dolgot. A nem finnyásak pedig kifejezetten örülni fognak, ha a sajt mellett avokádó szeleteket és spenótot találnak, mint a fenti képen látható dobozban. Egyéb válotzatok: csirkehúsos, babos-kukoricás, hagymás-paradicsomos…

Wrap szendvics, azaz tekercs

Ha nem szeretnénk bekapcsolni a tűzhelyet, a tortilla akkor is jó barátunk, lesz belőle szendvics, csak rétegezni és tekerni kell. A képen látható verzióban krémsajt, sonka, lilahagymalekvár, mézes mustár és saláta van, de itt aztán tényleg jöhet bármi, ami a hűtőben található szendvicsalapanyag. Néhány változat: sajtos-zöldséges reszelt sajtokkal és zöldségekkel, tonhalas majonézzel, alma és szárzeller darabokkal, húsos többféle felvágottal, sajttal, majonézzel és rukkolával.

 

Burrito, fajita és társai

A klasszikus feladatát természetesen az uzsonnás dobozban is betölti a tortilla. Ezt a megoldást érdemes az előző esti vacsorával kombinálni, kihasználva az örökérvényű törvényt, hogy a győztes csapatot nem változtatjuk meg. Ha este szerette, vagy akár magának összeállította a gyerek a burritóját, jó eséllyel látja szívesen nap közben is. A másik lehetőség, hogy az előző esti vacsora egyes elemeit mentjük át az uzsonnásdobozba egy tortillába tekerve. Ezt történt a képen látható szendviccsel is, a sült hús mellé némi sült zöldség és saláta került.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -