Sültkarfiol-krémleves hajdinával
Havas DóraImádjuk a karfiolt, mivel egy nagyon változatos alapanyag, Ezúttal sült formában, krémleves betéteként képzeltük el, pirított hajdinával tálalva.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 nagy fej karfiol
2 tk. só
½ tk. frissen őrölt bors
1 + 2 ek. étolaj
½ szál póréhagyma
1 fej fokhagyma
3 ág kakukkfű
1,5 liter zöldségalaplé
1,5 dl mandulatej
5 dkg hajdina a tálaláshoz
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, és rózsáira szedjük.
Bedörzsöljük sóval, borssal és olajjal, majd egy nagy tepsire tesszük. Mellészórjuk az 5 cm-es darabokra vágott póréhagymát, a keresztben kettévágott fej fokhagymát és a kakukkfű
leveleit. Meglocsoljuk a maradék olajjal, és a sütőben 30 percig sütjük, amíg a karfiol
aranybarna színt kap.
Kivesszük a sütőből, a puhára sült fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk a héjukból, és a
zöldségekkel együtt a turmixgépbe tesszük – néhány karfiolrózsát félreteszünk a díszítéshez.
Hozzáadjuk a mandulatejet, és simára turmixoljuk, majd felöntjük meleg zöldségalaplével, és ezzel is összeturmixoljuk.
Végül egy lábasba öntjük, összemelegítjük, és ha kell, sózzuk, borsozzuk.
A hajdinát serpenyőben 1 evőkanálnyi olajon lepirítjuk, és tálaláskor a levesre szórjuk.
Tipp: A levest sült karfiolrózsákkal is díszíthetjük.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.