A csokoládé lelke – főétel

Tegnap este moziban voltunk és szert tettem egy Pesti Est különszámra a Csokoládé lelke kiállításról. Hasznos kis füzet, értelmes tartalommal és igényes designnal: minden kiderül a kiállításról, sok infó található benne a belga csokoládéról, egy interjú Mautner Zsófival, az utolsó 2 oldalon pedig a receptjeim.

A főétel kacsa lett, amit kétszeresen is csokoládékezelés alá vetettem: kakaós pácot kapott és csokoládés csatni került mellé. Fűszeres, egyáltalán nem édes fogás kerekedett belőle, amit a csokoládé különlegessé és összetettebbé tett. Egyáltalán nem tolakodó benne a csokoládé íze, de határozottan jelen van, letagadhatatlan. Persze miért is kéne tagadni…

Rozéra sült kacsamell csokoládés meggycsatnival

Hozzávalók (4 személyre)

1/2 kg magozott meggy
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
2 cm-es db friss gyömbér
1 tk mustármag
1/2 kimagozott chili
1/2 tk só
frissen őrölt bors
2 kocka Cote d’Or Noir Intense 70% csokoládé

2 egész kacsamell
3 tk 100%-os kakaópor
1/2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk cayenne bors
frissen őrölt bors
1 tk barnacukor

A csatnihoz a felaprított hagymát és az összetört fokhagymát közepes lábosban, olajon, 3 perc alatt kissé megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a kimagozott, apróra vágott chilit, a fűszereket és tovább pirítjuk. Amikor illatozni kezd és a hagyma egészen puha, hozzáadjuk a meggyet. Közepes lángon 30 percig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk az összetört csokoládét, addig keverjük, amíg teljesen felolvad.

A kacsamelleket megmossuk, 4 darabra vágjuk. A bőrt keresztirányban bevagdossuk, vigyázva, hogy a húsba ne vágjunk bele. A kakóport összekevrjük a fűszerekkel és bedörzsöljük a keverékkel a húsokat. 1-3 órára, vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Egy nagy serpenyőt szárazon felhevítünk. Beletesszük a hússzeleteket hájas oldalukkal lefelé. Magas lángon 8-10 percig sütjük – nem kell megijedni, a kakaó miatt sötétbarna, majdnem fekete színt kap, ez nem jelenti azt, hogy megég, de azért figyeljunk oda. 10 perc után a lángot mérsékeljük, megfordítjuk a húst és alacsony lángon 6-8 percig a másik oldalon is megsütjük a szeleteket. A serpenyőből kivesszük, szeletelés előtt 10 percig pihentetjük. 1-2 cm vastag szeleteket vágunk, csokoládés meggycsatnival kínáljuk. Köretnek salátát, mazsolás jázminrizst készíthetünk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -