A csokoládé lelke – Le grand finale

Ezt a receptet már rég óta tökéletesítgetem. Mostanra került olyan állapotba, hogy kezdek nagyon elégedett lenni vele ezért is döntöttem úgy, hogy ezzel zárom a rövidke menüsoromat. Olyan süteményt szerettem volna készíteni, aminek a tésztája vastag, de ropogósan omlós, a töltelék pedig tömör, nagyon mély csokoládé ízű és elég tömény. Amiből nem kell sokat enni – nem is lehet, de az a pár falat önmagában is elég a tökéletes desszertélményhez.

Málnás csokoládélepény


A Cote d’Or számára Framboise Noir 70%-os csokoládéból készítettem, amitől nagyon kellemes málna aromát kap a sütemény. Nem tesz neki rosszat! Természetesen készülhet bármilyen kiváló minőségű, magas kakaótartalmú csokiból is.

A kiállításon egy belga csokoládékészítő-mester fog különféle csokoládékat készíteni. Erre nagyon kíváncsi vagyok és remélem, hogy végre megtanulok rendesen csokoládét temperálni. Eddig hol sikerült, hol nem, pedig nagyon szeretnék gyönyörűséges bonbonokat készíteni karácsonyra…

Hozzávalók:

25 dkg liszt
11 dkg cukor
14 dkg hideg vaj
1 tojás
30 dkg Cote d’Or Framboise Noir 70% csokoládé
5 dkg Cote d’Or Noir Intense 70% csokoládé
2,5 dl tejszín
2 tojássárgája
1 tojás
1 ek liszt
3 ek cukor
1 csipet só
½ cl málnalikőr vagy pálinka

Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű piteformát, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A lisztet és a cukrot egy nagyobb tálba vagy gyúródeszkára tesszük, elmorzsoljuk benne a hideg, felkockázott vajat. Hozzákeverjük a kissé felvert tojást és gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

A csokoládétöltelékhez az összetröt csokoládét a tejszínnel közepes lábosban felmelegítjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Lehúzzuk a tűzről.
Egy közepes tálban kissé felverjük a tojást és a 2 sárgáját, hozzákeverjük a cukrot, a lisztet és a sót. Kis adagokban, folyamatosan keverve hozzáadjuk a langyos csokoládét, végül a málnalikőrt.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, a formába tesszük, villával megszúrkáljuk és újabb 30 percre behűtjük. Kivesszük a hűtőből, sütőpapírral kibéleljük, 1 kg rizst vagy lencsét szórunk rá és 15 percig sütjük. Ha a tészta szélei kezdenek aranybarnára sülni, levesszük róla a papírt és a nehezéknek használt rizst, és újabb 5 percig sütjük.

A csokoládémasszát a tésztába öntjük, lejjebb vesszük a hőfokot, 160 fokos sütőbőben 20-25 percig sütjük. Akkor van kész, ha a massza megszilárdult és a ksére csak egészen kicsit tapad rá, ha megszúrjuk. Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt. 100%-os kakóporral megszórva tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -