Amit a gyerekeim is megesznek: lekváros müzliszelet

Ez az a müzliszelet, amit bárhol, bármikor betolnak a gyerekek. De szerintem csak azért, mert nincs benne semmilyen “felesleges” cucc. A magok is le vannak darálva a kisebbik nagy örömére, a nagyobbnak meg hagyok benne pár egész mogyorót. A sok cukor egy részét helyettesítendő, Dóra tanácsát ajánlatos megfogadni: almapüré (vagy reszelt alma)!

Hozzávalók 8 főre:

17 dkg vegyes olajos mag, vagy csak egyfajta

17 dkg zabpehely

30 dkg cukor

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

13 dkg liszt

23 dkg puha, szinte olvadt vaj

1 kis üveg (450 g) lekvár

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra. A magokat késes aprítóval vagy késsel aprítsuk fel, majd keverjük össze a zab kétharmad részével és a cukorral. A liszteket és a maradék zabot késes aprítóban keverjük el, hogy a zabból is szinte liszt legyen. Ha csak kisebb aprítónk van, akkor a zabot önmagában is poríthatjuk, aztán mindent kézzel is el tudunk keverni. Legvégül a vajat adjuk hozzá a keverékhez, ezzel alaposan forgassuk át az egészet. Nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe a müzli felét. Erre kenjük a lekvárt (ha túl sűrű, akkor melegítsük egy kicsit, hogy folyósabb legyen), majd a maradék müzlit szórjuk a lekvárra és óvatosan nyomkodjuk egyenletesre. Kb. 35 percig süssük, amíg meg nem barnul, és a lekvár el nem kezd bugyborékolni a szélén. Hagyjuk a tepsiben kihűlni (ez akár 3 óra is lehet), majd szeleteljük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -