Budapest Buddha Bowl

Annyiféle bowl létezik szerte a neten, de leginkább ázsiai ihletésűek. Gondoltam, legyen végre egy hazai verzió, amely hasonlóan gyorsan elkészíthető. A bowl alapötlete magyarul talán úgy fordítható, hogy „egy tál étel”, amelyben minden benne van, amire szükségünk lehet: szénhidrát, fehérje, jó zsír, nyers és főtt – és nem csak finom, egészséges, de még szép is.

4 személyre:

Nyers vegán falafel, hozzávalók:

20 dkg napraforgómag

20 dkg tökmag

1 lila hagyma, apróra vágva

2 közepes répa, apróra vágva

1 teáskanál só

2-3 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál római kömény

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál oregánó

1 citrom leve

szezámmag

Lecsó, hozzávalók:

40 dkg paradicsom

80 dkg t. v. paprika

4-5 fej közepes hagyma

4-5 evőkanál olaj

1 evőkanál piros paprika

őrölt kömény

esetleg rozmaring vagy kakukkfű

Pergős köles, hozzávalók:

20 dkg köles

1-2 evőkanál olaj

citromlé

Cukkinisaláta hozzávalók:

1-2 cukkini

olívaolaj

citromlé

Nyers vegán falafel elkészítés:

Először a magok mennek a késes darálóba, aztán a répa és az olaj. Majd a hagyma és a fűszerek.
Egy jól formázható masszát kapunk, amelyből falatnyi golyókat készítünk. A csinos kis gömböket pirított szezámmagba forgatjuk.

Lecsó elkészítése:

Tudom, hogy kicsit soknak tűnik a hagyma, de én azt szeretem, ha van teste a szaftnak, és ez a lassan, és türelmesen pirított nagyobb adag hagyma adja meg.

A hagymát lassú tűzön olívaolajan süssük karamellizálódásig, krémesre. Ezután fűszerezzük őrölt paprikával, őrölt köménnyel, illetve ízlés szerint a rozmaringgal és/vagy kakukkfűvel. Végül daraboljuk bele a paprikát és a paradicsomot együtt és sóval fűszerezzük. Fedő alatt főzzük össze, amíg nem lesz egy szép sűrű lecsó.

Pergős köles elkészítés:

Ha már unod a rizst vagy a tésztát, próbáld ki a kölest. Sok fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul lassan felszívódó szénhidrát, így nem terheli meg a szervezeted.

A kölest szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt átmossuk. Egy kevés olajon megpirítjuk, utána háromszoros vízben, azaz 6 dl sós vízben, alacsony lángon feltesszük főni. 10–15 perc után levesszük a tűzről, de még ugyanennyi időt marad a fedő alatt, hogy az összes vizet magába szívja. A végén még sózhatjuk, és egy kis citromlével átforgatjuk.

Cukkinisaláta elkészítés:

A cukkiniből hámozó segítségével szép szalagokat szelünk, amelyeket olívaolajjal, citromlével és sóval összeforgatunk.

Tipp:

Cukkini helyett készíthetjük répával is, és adhatunk hozzájuk frissen vágott zöldfűszereket.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -