Budapest Buddha Bowl
Horváth SusaAnnyiféle bowl létezik szerte a neten, de leginkább ázsiai ihletésűek. Gondoltam, legyen végre egy hazai verzió, amely hasonlóan gyorsan elkészíthető. A bowl alapötlete magyarul talán úgy fordítható, hogy „egy tál étel”, amelyben minden benne van, amire szükségünk lehet: szénhidrát, fehérje, jó zsír, nyers és főtt – és nem csak finom, egészséges, de még szép is.
4 személyre:
Nyers vegán falafel, hozzávalók:
20 dkg napraforgómag
20 dkg tökmag
1 lila hagyma, apróra vágva
2 közepes répa, apróra vágva
1 teáskanál só
2-3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál római kömény
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál oregánó
1 citrom leve
szezámmag
Lecsó, hozzávalók:
40 dkg paradicsom
80 dkg t. v. paprika
4-5 fej közepes hagyma
4-5 evőkanál olaj
1 evőkanál piros paprika
só
őrölt kömény
esetleg rozmaring vagy kakukkfű
Pergős köles, hozzávalók:
20 dkg köles
1-2 evőkanál olaj
só
citromlé
Cukkinisaláta hozzávalók:
1-2 cukkini
olívaolaj
citromlé
só
Nyers vegán falafel elkészítés:
Először a magok mennek a késes darálóba, aztán a répa és az olaj. Majd a hagyma és a fűszerek.
Egy jól formázható masszát kapunk, amelyből falatnyi golyókat készítünk. A csinos kis gömböket pirított szezámmagba forgatjuk.
Lecsó elkészítése:
Tudom, hogy kicsit soknak tűnik a hagyma, de én azt szeretem, ha van teste a szaftnak, és ez a lassan, és türelmesen pirított nagyobb adag hagyma adja meg.
A hagymát lassú tűzön olívaolajan süssük karamellizálódásig, krémesre. Ezután fűszerezzük őrölt paprikával, őrölt köménnyel, illetve ízlés szerint a rozmaringgal és/vagy kakukkfűvel. Végül daraboljuk bele a paprikát és a paradicsomot együtt és sóval fűszerezzük. Fedő alatt főzzük össze, amíg nem lesz egy szép sűrű lecsó.
Pergős köles elkészítés:
Ha már unod a rizst vagy a tésztát, próbáld ki a kölest. Sok fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul lassan felszívódó szénhidrát, így nem terheli meg a szervezeted.
A kölest szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt átmossuk. Egy kevés olajon megpirítjuk, utána háromszoros vízben, azaz 6 dl sós vízben, alacsony lángon feltesszük főni. 10–15 perc után levesszük a tűzről, de még ugyanennyi időt marad a fedő alatt, hogy az összes vizet magába szívja. A végén még sózhatjuk, és egy kis citromlével átforgatjuk.
Cukkinisaláta elkészítés:
A cukkiniből hámozó segítségével szép szalagokat szelünk, amelyeket olívaolajjal, citromlével és sóval összeforgatunk.
Tipp:
Cukkini helyett készíthetjük répával is, és adhatunk hozzájuk frissen vágott zöldfűszereket.