Vöröslencse, sütőtök leves pirított hajdinával

Amíg a szezon tart, egyszerűen nem győzünk betelni a sütőtöklevessel és annyit készítünk belőle, amennyit csak lehet! Ti is így vagytok ezzel? Dóra most egy vegán, Alpro kókuszalapú főzőkrémmel készült változatot mutat nektek, amit a ropogós feltét tesz igazán különlegessé!

Hozzávalók 4 adaghoz:

A leveshez:

1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál étolaj
2-3 babérlevél
1 tk őrölt római kömény
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
½ tk kurkuma
20 dkg vöröslencse
½ kg sütőtök
2 tk só
1,5 l húsleves, alaplé vagy víz
2 dl Alprot kókuszos főzőkrém
1 csokor finomra aprított petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz

 

A ropogós hajdinához:

5-6 evőkanál pörkölt hajdina
3 evőkanál étolaj
1 teáskanál nagyszemű tengeri só
½ teáskanál füstölt paprika

Elkészítés:

A hajdinát egy kisebb serpenyőben az olajon ropogósra pirítjuk. Megsózzuk és fűszerezzük, majd félretesszük a tálalásig.

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat és puhára pároljuk rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket és a gyömbért, tovább pároljuk. Hozzáadjuk a vöröslencsét, 1 percig pirítjuk, majd a falatnyi darabokra vágott sütőtököt is a lábasba tesszük. Megsózzuk, majd felöntjük húslevessel vagy vízzel és közepesen erős lángon, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük a lencsét és a sütőtököt.

A levest végül kókuszkrémmel sűrítjük, krémesítjük, ezzel további 2 percig főzzük. Ropogó hajdinával és finomra aprított petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -