Csicserirántotta pirított gombával, retekkel és újhagymával
Horváth SusaSzeretem a tojás ételeket. A vegán verziókban törekszem arra, hogy ne csak a textúra, de a funkció és a tápérték is legyen hasonló. A csicserirántotta ugyanolyan egyszerű, gyorsan elkészül, és a fehérjetartalma is elég magas. Ráadásul nagyon finom. Gyerekkoromban a rántottás szendvics volt a kedvenc iskolai uzsonnám. Próbáljátok ki bátran!
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg csicseriliszt
3 dl víz
kurkuma
só, bors
sörélesztőpehely (opcionális)
kala namak – fekete só (opcionális)
füstöltpaprika-por (opcionális)
4 szál újhagyma, karikázva
15 dkg gomba, szeletelve
1 csomag retek, negyedelve vagy karikázva
3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A csicserilisztet keverjük össze egy tálban a vízzel és a fűszerekkel, majd hagyjuk állni legalább 15 percet. Egy nagyobb serpenyőben az olajon pirítsuk meg a hagymát és a gombát nagyjából 3-4 perc alatt. Ezekre öntsük a csicseris alapot.
Nagyon lassú tűzön hagyjuk majdnem palacsintaszerűvé sülni, 5–8 percig tart, majd egy fakanállal szedjük darabokra, és süssük tovább, mint a hagyományos rántottát.
Eközben egy másik, kisebb serpenyőben egy kevés olajon pirítsuk le a retekdarabokat is. Tálaláskor tegyük a rántotta mellé őket.
Tipp:
Süthetjük aszalt vagy friss paradicsommal, spenóttal is. Ízesíthetjük egy kis szójaszósszal vagy egy kis curryvel. Sosem lesz unalmas.