Csőben sült sütőtök kelkáposztával

Elsőre szokatlannak tűnhet a kelkáposzta és a sütőtök párosa, pedig adja magát: mindkettő édesre sül és most van a szezonja. Izgalmas fűszerekkel, morzsával, tejszínnel és parmezánnal különleges köret példul egy pirosra sült csirkemell steak mellé.

Hozzávalók:

1 közepes sütőtök (pucolva kb. 1 kg)

1 kisebb kelkáposzta

4-5 tk só

3 tk őrölt füstölt paprika

1-2 tk frissen őrölt bors

2-3 ek olívaolaj

2 dl tejszín

2 ek zsemlemorzsa

2 ek reszelt parmezán

1 kis csokor petrezselyem

+ forrásban levő víz a kelkáposztához

+ reszelt parmezán a szóráshoz

 

Elkészítés:

A sütőtököt kettévágjuk, magját kikaparjuk, eldobjuk. A tököt meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk. Vastag ereit kivágjuk, a leveleket nagyobb darabokra aprítjuk, majd sós, forrásban levő vízbe tesszük és 1 percig blansírozzuk. Végül kiszedjük és lecsepegtetjük.

Egy hőálló tál aljára kevés olajat locsolunk, lerétegezzük a sütőtök szeleteket és a kelkáposzta leveleket, sózzuk, borssozzuk, megszórjuk őrölt füstölt paprikával és akár egy kevés morzsát is szórhatunk a rétegek közé, ha tartalmasabb ételt szeretnénk. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak a zöldségek. Végül meglocsoljuk 2 dl tejszínnel.

A morzsát és a paremzánt összekeverjük a finomra parított petrezselyemmel és az étel tetejére szórjuk. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

 

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -